Gıdavitrini - Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) Gaziantep Mutfağını ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak amacı ile Mutfak Dostları Derneği ve Gaziantep İl Özel İdaresi işbirliğiyle yürüttüğü “Gastronomi Dünyası’nın Gaziantep Mutfağını Keşfi” projesi kapsamında hazırlanan “Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı” yemek kitabı İstanbul’da düzenlenen gala yemeği ile tanıtıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katıldığı özel gecede ulusal medyanın yemek yazarları ve gurmeler, geceye özel olarak hazırlanan mönü ile Antep Yemeklerinin eşsiz lezzetini tatma ve tanıma fırsatı buldu.
Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleştirilen gala yemeğine Bakan Şahin’in yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okan, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Şehitkamil İlçe Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özcan ve çok sayıda yemek yazarı konuk katıldı.
Tanıtım Gecesi’nin açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep sofrasının Gaziantep insanının yüreği kadar geniş olduğunu belirterek, ”Türkiye’nin en zengin mutfağı olarak tespit edilen Gaziantep Mutfağı, Türkiye’de şehrin ismi ile anılan tek mutfaktır. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu kültürel değere sahip çıkarak, bu değeri tanıtmaya ve Gaziantep’te alternatif bir turizm modeli olan Gastronomi turizmini geliştirip, bu kültürel hazinemizi gastronomi turizmi aracılığıyla katma değere dönüştürmeyi amaçladık. Bu kitabı 2 yıllık titiz bir çalışma döneminin ardından ortaya çıkardık. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu kitapta 160 çeşit Gaziantep Yemeği konu edildi. Bu bir başlangıç, devamı gelecek. Çünkü bu kitapta yer veremediğimiz daha onlarca, yüzlerce Antep Yemeği çeşidi var” dedi.
Gastronomi Dünyası’nın Gaziantep Mutfağını Keşfi” projesi kapsamında Gaziantep mutfağının dünyanın en saygın uluslararası gastronomi organizasyonlarında boy gösterdiğini dile getiren Başkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kitabımız, geçtiğimiz günlerde İngiltere’de tanıtıldı. Bugün buradayız, önümüzdeki günlerde İtalya’da tanıtılacak. Önümüzdeki dönemde mutfağımızın zenginliklerini ulusal ve uluslararası organizasyonlarda tanıtmayı sürdüreceğiz. Gaziantep insanlık tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan tarihsel birikimi ve coğrafi konumunun sağladığı ürün çeşitliliği sayesinde farklı lezzetleri barındıran eşsiz bir mutfak kültürüne sahip. Bu topraklarda yetişen malzemelerin hünerli ellerde şekillenmesi ile oluşan olağanüstü tatları etkin bir şekilde tanıtma ve gelecek nesillere aktarma Odamızın bu alandaki çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de gecede yaptığı konuşmada, Gaziantep mutfağının tarih boyunca hep var olduğunu belirterek, “Bizim acımız yakar, bizim baklavamız hakikaten baklavadır. Başka örneği yoktur” dedi. Bakan Şahin, Gaziantep’in bir evladı olmaktan her zaman onur ve şeref duyduğunu ifade ederek ”Küreselleşmeye geçiyoruz. Fikrin, sermayenin, insanın teknolojik altyapı bakımından saniyelerde çok hızlı yer değiştirdiği bir dünyada, teknolojinin nimetlerinden faydalanacağız. Dünyanın küçük bir köy olduğu yerde, bize ait değerleri öne çıkarmak, yükselen değer yapmak küreselleşen dünyanın dezavantajlarını yönetmek durumundayız. O yüzden yerellik, yerelleşme, yerel değerlerin işte bugün bu salonda olduğu gibi öne çıkarmak bizim ön büyük görev alanlarımızdan bir tanesi olarak görülüyor” dedi.
Gaziantep mutfağının tarih boyunca hep var olduğunu dile getiren Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü; ”Dede Korkut’un hikâyesinde Gaziantep Mutfağını görürsünüz. Osmanlı’nın yükselen döneminde Kanuni’nin, Fatih Sultan Mehmet’in zenginlik alameti olarak Gaziantep Mutfağını görürsünüz. Bizim acımız yakar, bizim baklavamız hakikaten baklavadır. Başka örneği yoktur. O yüzden bizim burada yükselen değerimizi, Dünya mutfakları arasında hak ettiği yeri alması çok önemlidir. Çünkü bu kendiliğinden olmuyor. Bir medeniyet, bir asır, bir tarih var. Bu insan tarihi kadar eski ve kıymetli. Bu güne kadar gelen her medeniyet, dilini, dinini, inancını ve yemeğini hoşgörüsüyle beraber mutfağımıza katmıştır. Gaziantep mutfağı öyle kendiliğinden Gaziantep mutfağı olmamıştır. O yüzden bize düşen bu büyük zenginliği yaşamak, yaşatmak, geleceğe taşımak, gençlerimizin ve torunlarımızın bunun nimetlerinden faydalanmasını sağlamaktır.”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, Gaziantep’in büyük bir kültüre sahip olduğunu ifade ederek, “Ticaret Odası önderliğinde, çok değerli yazarlarımızın da sayesinde kültür adına yeni bir sayfa açılıyor. Bu şehrimiz için son derece önemli. Gaziantep’te görecek çok şey var. Gaziantep’te gezerken bizim zengin soframızın ve lezzetli tatlılarımızın tadına bakma imkanı bulacaksınız” şeklinde konuştu.
“Gastronomi Dünyası’nın Gaziantep Mutfağını Keşfi” projesine destek veren Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs de konuşmasında Son yıllarda Gaziantep Mutfağı ile ilgili çok sayıda eser hazırlandığını kaydederek, “Son yıllarda üzerinde en çok eserin yayınlandığı Gaziantep yemekleri hakkında yeni kitapların kaleme alınması ve bunların ilgi uyandırması kolay değil. Kafaların karışmaya başladığı böyle bir ortamda ortaya farklı bir proje çıktı. Gaziantep Ticaret Odası’nın girişimiyle Gaziantepli yemek yazarları tarafından oluşturulan en özgün ve ilginç tarifler, editörün süzgecinden geçerek kitaptaki yerlerini aldı.”
Konuşmaların ardından konuklara sırasıyla Öz Çorba, Pirinçli Börek, Soğan Aşı Unut Beni, Kuru Pirpirim Aşı, Bulgurlu Kırmızı Biber Dolması, Pancar Pazı Sarması, Zeytinyağlı Patlıcan Dolması, Cacıklı Arap Köftesi, Vişne Kebabı, Hindili Firik Pilav, Ayvalı Taraklık ve Baklava ikram edildi.
Gecede ayrıca iki yıl boyunca 160 çeşit yemek tarifinin yer aldığı kitabın hazırlanmasında emeği geçen Akten Köylüoğlu, Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Ragıp Güzelbey ve Gonca Tokuz, GTO Başkanı Mehmet Aslan tarafından sahneye davet edilerek konuklara takdim edildi.
Güneşin ve ateşin tadını yazdılar!
Türkiye'nin en zengin mutfağı olarak tespit edilen Gaziantep mutfağının kitabı, Sait Halim Paşa Yalısı'nda tanıtıldı.
YORUM EKLE
1
Dondurma diyarında süt fabrikası açtı
2
Magnum’un Aston Martin’i sahibini buldu...
3
Abur cubura en güzel alternatifler
4
Bebekler yanlış mı besleniyor?
5
Brezilya Festivali'nin yemeklerini tattılar
6
Mutluluk tadında oyunlarla leziz bir deneyim!
7
Tatlıses Çiğ Köfte 'helal' dedi!
8
Gıda israfına bu projeyle dur diyorlar
9
Bayramda tatlı yemek diyabetlilerin de hakkı!
10
Kullanılmış çayı vatandaşa içireceklerdi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12