Sütlüce Kongre Merkezi'nde önceki gün lansmanı yapılan 'Evvel Taam Sonra Kelam' kitabı görücüye çıktı. Kitabın günümüzde çokça tüketilen fast food tarzı sağlıksız besinlere tepki olarak çıktığını vurgulayan Öznur Oğuş, Osmanlı padişahlarının neler yediği, nasıl beslendikleri ve hangi yemeklerin sağlıklı olduğuna dair bilgiler yer alan kitabın benzerlerinin çok ötesinde olduğunu belirtti.
TB Yayıncılık'tan çıkan 'Evvel Taam Sonra Kelam-İmparatorluk Mutfağından Bugüne' adlı kitabın yazarı Öznur Oğuş, Osmanlı mutfağına dair küçük bir kesit sunduğunu, geleneksel mutfağın çeşitlerinin bir kitaba sığamayacak kadar zengin ve kapsamlı olduğunu belirtti. Yine de benzerlerine kıyasla epey çok sayıda tarifi içinde bulundurduğunu ifade eden Oğuş, "Osmanlı mutfağının günümüzde yapılmayan yemekleri, Osmanlı sultanlarının sevdiği yemekler, Fatih Sultan Mehmet'in sevdiği kavun dolması, o zamanın vişneli sarmaları, menekşe reçelleri, şurupları ve unutulmuş lezzetleri bu kitapta bulabilirsiniz" dedi.
Kitap yazma kararının iyi yemek yapmaktan değil mevcut beslenme kültürüne duyduğu tepkiden kaynaklandığını söyleyen Öznur Oğuş, "Fast food kültürü, yanlış beslenme alışkanlıkları, 'yaşamın hızı' adı altında mutfak değerlerimiz unutulmaya terk ediliyor. Kitabımı bu alışkanlıklara tepki olarak yazdım" diye konuştu.
Oğuş, bununla birlikte mutfağımızın son derece sağlıklı bir mutfak olduğunu, doğru ve yeterli miktarlarda tüketildiğinde bir Akdeniz mutfağı olan Osmanlı mutfağının en sağlıklı modellerden biri olduğunun da altını çizdi.
Zengin bir menüden oluşan kitap; çorbalar, et yemekleri, etli sebze yemekleri, köfteler, kebaplar, dolmalar, balık yemekleri, pilavlar, hamur işleri, börekler, yumurtalı yemekler, zeytinyağlılar, mezeler, salatalar, şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, baklavalar, helvalar, şekerlemeler, şerbetler, şuruplar, hoşaflar, kompostolar, reçeller ve turşular gibi ana başlıklardan oluşuyor.
'Evvel Taam Sonra Kelam'
Sütlüce Kongre Merkezi'nde lansmanı yapılan 'Evvel Taam Sonra Kelam' kitabı görücüye çıktı. Öznur Oğuş kitabı hazırlama amaçlarını anlattı.
YORUM EKLE
1
FOODist Aralık’ta kapılarını açıyor
2
Gıda Bakan Yardımcısı Arzu görevine başladı
3
Gurmeler İstanbul'da toplandı
4
Makyajlı incire dikkat!
5
Çilek diyarında kivi üretimi yaygınlaşıyor
6
Bursa’ya Divan lezzeti ulaştı
7
Margarin tüketimi neden artıyor?
8
Meyve salatası ile birincilik
9
Divan İstanbul City’de makarna günleri
10
PERDER bölge yönetimlerinde görev değişimi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:21
ÖĞLE
13:10
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:49
YATSI
19:16