Bir dönem evlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan topraktan eşyaları yapan çömlek ustaları, günümüzde daha çok süs eşyası şeklinde yapılar ortaya koyuyor.
Pişirilebilir kil ve toprak karışımından yapılan çömlek, testi, çanak gibi ürünlerle bir döneme damga vuran çömlekçilik, teknolojinin gelişmesi, alternatif ürünlerin çoğalmasıyla kaybolan meslekler arasına girdi.
Çömlekçiliği canlandırmak isteyen sektör temsilcileri, bazı tekniklerle farklı modeller üzerinde üretim yapmaya başladı. Böylece son yıllarda topraktan yapılan vazo, biblo, havuz, köpek kulübesi, heykel, pano şeklindeki yapılar, lüks otelleri süslüyor.
Toprağı sanata dönüştüren çömlek ustası Ahmet Taşhomcu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, insanlarda çömlekçiliğin bittiğine yönelik bir algı olduğunu ancak insanoğlu var olduğu sürece bu mesleğin mutlaka yaşayacağını ifade etti. Çömlek tekniğiyle daha önce testi, çanak, tabak gibi ürünler yapıldığını ancak bunların günümüzde pek tercih edilmediğini dile getiren Taşhomcu, bu nedenle çoğu çömlek ustasının mesleğini bırakmak zorunda kaldığını belirtti.
Bazı sektör temsilcilerinin ise çağa uyum sağladığını anlatan Taşhomcu, "Çömlek denilince eski küpler, testiler akla geliyordu. Bugün ise çömlek tekniğiyle birçok şey yapabiliyoruz. Toprağı işleyip farklı eserler ortaya koyuyoruz. Üzerine de farklı motifler, desenler işliyoruz. Çoğu zaman insanlar gördükleri vazonun, elma şeklindeki köpek kulübesinin çömlek tekniğiyle yapıldığına inanmıyor" dedi.
Lüks otellerin dekorasyonlarında çömlek tekniğini kullandıklarına işaret eden Taşhomcu, turizmin başkenti Antalya'da da otellerin taleplerine göre ürünler ortaya koyduklarını söyledi. Çömlek tekniğiyle istenilen şekli yapabildiklerini vurgulayan Taşhomcu, otellerin konseptine göre şelale,vitrin, ağaç heykeller yaptıklarını kaydetti. Taşhomcu, çömleğe ilgi duyan özel müşterileri de bulunduğunu,özel siparişlerini hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2014, 00:13