Uzmanlar et’te hijyeni anlattı

Etbir ve Tuzla Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen Et ve Et Ürünlerinde Sağlık ve Hijyen Semineri gerçekleştirildi. Et sektöründe söz sahibi konuşmacıların sunumlarıyla renklenen seminere yoğun katılım oldu.

Uzmanlar et’te hijyeni anlattı


Ahmet Yücesan’ın başkanlığı devralmasından sonra hızlı şekilde sektörel etkinliklere ağırlık veren Etbir, Tuzla Belediyesi’yle Et ve Et Ürünlerinde Sağlık ve Hijyen Semineri düzenledi. Gıda ve Hijyen konularında farklı çalışmalara imza atan Tuzla Belediyesi bu alanda da bir etkinliğe ev sahipliği yaparak sektörün takdirini topladı. Tuzla Belediyesi'nin çeşitli işkollarında düzenlediği sağlık ve hijyen seminerleri kapsamında daha önce fırın ve pastanelerde sağlık ve hijyen eğitimi, berber ve kuaförlerde hijyen eğitimi düzenlemişti. Belediye ayrıca ilköğretim öğrencilerine yönelik "Sağlıklı Gıda Mutlu İnsan" isimli eğitim CD'si hazırlayarak, tüm ilköğretim okullarında veteriner hekimler nezaretinde gösterimler düzenleyerek hijyen eğitimini yaygınlaştırıyor.

Prof. Dr. Bülent Nazlı, mezbahanelerde "Kesim Hijyeni ve Zoonoz Hastalıklar ile Kırmızı Et Üretim Tesislerinde Hijyen Kuralları" konulu sunumunda; kesimhanelerde ve et işleme tesislerinde hijyen kurallarının önemini anlattı. Bir tesiste olması gereken uygulamaları sıralayarak, personelin sebep olabileceği ve önleyebileceği olumsuzlukları örnekledi.

İşyerlerinde küf riskine dikkat!

Vet. Dr. Can Demir, tesislerde mikrobiyolojik kontaminasyon ve kırmızı et ürünlerinin muhafaza şartlarından söz ettiği konuşmasında; virüs ve bakteriler hakkında bilgi verirken, işyerlerinde en çok görülen bakterinin küf olduğunu belirtti. Son yıllarda özellikle çocuklarda ve yaşlılarda böbrek rahatsızlıklarının arttığını ifade eden Demir, çalışanlara sorumluluklarını bir kez daha hatırlattı. Çiğ ve az pişmiş gıdalarda çapraz bulaşmanın enfeksiyonların başlıca nedeni olduğunu belirterek; işletmelerin personel eğitimlerini sık sık yenilerken duyarlılıklarını ve sorumluluklarını da güncellemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Soğutma en önemli eksiklik

Vet. Dr. Ahmet Yücesan, "Kırmızı Et sanayinde Veteriner Hekimlerin Etkinliği ve AB Mevzuatına göre Veteriner Hekimlik" konulu sunumunda kombinaların durumu hakkında sayısal veriler verdi. Özellikle etin saklama koşullarına değinen Yücesan, kesimden sonra soğutmanın önemine değinerek, ülkemizde soğutma konusunun en önemli eksiklik olduğunu belirtti. 3. sınıf kesimhane yani belediye mezbahalarının koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Mustafa Albayrak ise sanayici olarak Türkiye'de kırmızı et sanayinin kapasite durumu ve et temin koşullarına değindi. İthalat sürecinde Avrupa ülkelerindeki uygulamaları kıyaslama imkanı bulduklarını belirten Albayrak; halkın ithal etin sağlık koşullarıyla ilgili önyargılarının yersiz olduğunu ifade etti. Personel içi iş bölümü, soğutma ve yükleme konularında çok hassas davranıldığını belirterek "Teknik koşullarda olmasa da işi yapma biçimlerinde bizden daha dikkatli ve özenliler" dedi.

Programın sonunda Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Oktay konuşmacılara çiçek vererek belediye adına teşekkür etti. Organizasyonu düzenleyen Tuzla Belediyesi ve ETBİR de kurumları adına karşılıklı birer teşekkür plaketi sundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52