Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, meslektaşlarının zor durumda olduğunu belirterek, "Bugün 250 gramlık bir ekmeğin maliyeti 58 kuruş. Ekmek ise 60 kuruşa satılıyor. 2 yılda 30 fırın iflasın eşiğine gelerek kepenk kapattı" dedi.
Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, ekmek fırınlarının zor günler geçirdiğini söyledi. Başkan Ali Yiğit, "Ben 2005 yılında bu göreve geldiğimde 220 işletmemiz vardı. Bunlara unlu gıda fırınları dahil değildi. 2011 yılında İlkadım İlçe Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası açıldıktan sonra 2 yıl içerisinde 30 ekmek fırını kapatıldı. Samsun'da aşırı derecede fırın olduğundan dolayı fırın enflasyonu gerçekleşti. Buna bir de Halk Ekmek Fabrikası eklendiğinde işletmeler olumsuz yönde etkilendi" diye konuştu.
EKMEĞİN MALİYETİ 58 KURUŞ
Kentte 190 ekmek fırınının bulunduğunu vurgulayan Yiğit, "Bir ekmeğin maliyeti bugün yaklaşık 58 kuruşken, Halk Ekmek Fabrikası 40 kuruşa ekmek satmakta. Bu da işletmeleri ciddi derecede olumsuz etkilemekte. Bizim ekmeğimizin birim fiyatı 60 kuruş. Bundan bir ay öncesine kadar bizim işletmelerimiz de 35-40 kuruşa fiyatlarında ekmek sattı. Zararın büyük olduğu dikkate alındığında fiyat 60 kuruşa çıkartıldı" dedi.
AYNI EKMEK İSTANBUL'DA 1 LİRA
Ekmek fırınlarının bu şartlarda çalışmasının zor olduğunu belirten Başkan Yiğit, "Bu durum böyle devam ederse geçmişte 30 olan kapanan işletme sayısı yakında 50'ye çıkabilir. Bizler tüketicileri düşündüğümüz kadar kendimizi de düşünmeliyiz. Samsun'da 250 gram ekmek 60 kuruşa satılırken, İstanbul'da aynı ekmek 1 liraya satılıyor. Biz 60 kuruşa satarken Halk Ekmek Fabrikası 40 kuruşa satınca vatandaşın talebi de oraya oluyor. Aradaki 20 kuruşluk fark büyük bir fark. Devlet büyüklerimiz hem tüketiciyi hem de üreticiyi düşünmek zorunda. Bizler devlete vergi verip, eleman çalıştırıp, istihdam sağlıyoruz. Şu anda her işletmenin borcu bulunmakta. Çünkü yaptığı ekmeği satamamakta. Ayrıca kendi aramızdaki haksız rekabete de iyi niyetli esnaf kurban ediliyor. Bizler vatandaşa fahiş fiyattan ekmek yedirmek istemiyoruz. Haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasından yanayız" dedi.
38 BİN 495 EKMEK İSRAF OLUYOR
Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Samsun'da faaliyet gösteren 190 ekmek fırınının günde 382 bin 245 ekmek ürettiğini, bunların 343 bin 750'sinin tüketildiğini, 38 bin 495'inin de israf olduğunu söyledi.
Samsunlu fırıncılar zammı savundu
Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit meslektaşlarının zor durumda olduğunu iddia ederek zammı savundu.
YORUM EKLE
1
Perakendeciler 'yasa değişikliği' istiyor
2
Türkiye gelecekte dünyanın gıda merkezi olacak
3
Dönerde domuz eti şoku!
4
Şimdi de 'bio yumurta' skandalı!
5
Limon üreticisinin yüzü gülüyor
6
Devlet tavukçuya borçlu!
7
Tabiat Kanunu tarım sektörünü tedirgin etti
8
Gübretaş 2013 yılı hedeflerini belirledi
9
Kasaplardan 'at eti' açıklaması
10
İzmir'den Delta Airlines'e yaprak sarma
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12