Pirinçte herşey sil baştan!

İTܒnün yaptığı testler sonucu Mersin Limanı’nda yakalanan pirinçlerin GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Pirinçlerden birisi güve öldürüyor, diğeri ABD’de 750 milyon dolarlık tazminat konusu oldu.

Pirinçte herşey sil baştan!

İTܒnün yaptığı testler sonucu Mersin Limanı’nda yakalanan pirinçlerin GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Pirinçlerden birisi güve öldürüyor, diğeri ABD’de 750 milyon dolarlık tazminat konusu oldu. Bakan Mehdi Eker ve Hayati Yazıcı, dünyada GDO’lu ticari pirinç üretimi olmadığını açıklamıştı.
Mersin Limanı üzerinden genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) pirinç ithal edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yapılan test sonuçları, “Pirinçler GDO’lu” dedi. ABD’den ithal edilen ve Mersin Limanı’na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ithalatçı firmalar Tiryaki Agro, TAT Bakliyat ve Göze Tarım’dan 7 kişi tutuklanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.
İTܒnün tespit ettiği GDO’lu pirinç ırklarından birisi güve öldüren bir protein barındıran Çin kökenli Bt63, diğeri ise ABD’de 750 milyon dolarlık tazminata konu olan onaylanmamış LLRice601. İTÜ Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji - Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi (İTÜ - MOBGAM) 22 Nisan’da Mersin Limanı’nda ele geçen pirinçler üzerinde yaptığı GDO tarama testini sonuçlandırdı.
Numuneler yıkandı
Numunelerin usülüne uygun olarak mühürlü ve orijinal ambalajında teslim alındığı belirtilen raporda, “Taşıma ve depolama esnasında ürüne bulaşmış olabilecek GDO’lu gıdaların uzaklaştırılması için, numuneler analiz öncesi steril deiyonize su ile 2 defa yıkanmıştır” denildi.
Raporda, merkeze Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen 7 numunede, “LLRice601 ve Bt63 ırklarının ikisinin birlikte var olduğu”, pirinç spesifik yapılan Real - Time PCR ve DNA dizi analizleri ile tespit edildiği açıklandı. Değerlendirmede GDO’lu LLRice601 ve Bt63 ırkları hakkında şu bilgiler verildi:
Alerji sorunu yaratıyor!
“LLRice glufosinal - amonyum tabanlı herbisitlere toleranslı, ABD kökenli, Agrobacterium tumefaciens tekniğiyle üretilmiş, genetiği değiştirilmiş (GD) bir pirinçtir. ABD tarafından LLRice601 ve LLRice604 ırkları onaylanmamış, LLRice62 ve LLRice06 ırkları ise onaylanmıştır. 2006’da Bayer ABD Tarım Bakanlığı’na LLRice601’in bir cins uzun pirince bulaştığını bildirmiştir. ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmada ABD pirincinin yüzde 30’dan fazlasının LLRice601, LLRice604 ve LLRice62 GD pirinciyle kontamine edildiği tespit edildi. Bu nedenle Bayer çiftçilere 750 milyon dolar tazminat ödedi. 2006 ile 2007 yılları arasında 30’dan fazla ülkede ABD’den ithal edilen pirinçlerde, Bayer’e ait ve onaylanmamış 3 adet GD pirinç türünün izleri tespit edildi.
Bt63 böcek haşaratlarına karşı dayanıklı, Çin’de devlet desteğiyle geliştirilmiş GD bir pirinç ırkı. Bt63 pirinç güve türlerine toksik bir protein üretiyor. Farelerle yapılan deneyler bu proteinin alerji benzeri sorunlar oluşturduğunu gösterdi. Bu nedenle dünyada üretimi yasak. Nisan 2005’te Greenpeace Çin’de 2003’ten beri yasadışı Bt63 pirinç üretimi olduğunu ortaya çıkardı.”
‘TEREYAĞIYLA PİŞİRİP YİYİN'
GDO’lu pirinç tartışmaları üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyada GDO’lu pirinç üretiminin olmadığını açıklamıştı.
Hayati Yazıcı geçen hafta Mersin’de GDO’lu pirinç tartışmalarıyla ilgili gelişmeleri değerlendirirken, “GDO’lu olarak üretilen soya, mısır var ama pirinç yok. Kaldı ki burada söz konusu olan çeltik. Henüz kabuğundan ayrılmamış olan çeltik. Bulaşma olabilir. O da yargıda devam ediyor. Yargı süreciyle ilgili bir şey söylemem mümkün değil ama pirincinizi yiyebilirsiniz. Hele hele kilo sorununuz yoksa tereyağıyla pişirip yemenizi tavsiye ederim” açıklamasını yapmıştı.
Mehdi Eker ise dünyada ticarete konu GDO’lu pirinç üretimi olmadığını belirterek, “Vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaya, üreticilerimize zarar vermeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Dünyada ticarete konu GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değil” demişti.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52