Kopuz da ‘yanıltma’ modasına uydu!

Gıda işlemede kullanılan ‘karmin’ isimli böcek katkısını savunan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz’dan “tüketici yanıltılıyor” suçlaması!

Kopuz da ‘yanıltma’ modasına uydu!
Gıdavitrini - Gıda üretiminde kullanılan ‘böcek’ten elde edilen karmin maddesiyle ilgili şaşırtan açıklama. Ürünün zikredilen gıda markaları tarafından kullanıldığı itirafında bulunan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz’dan bir de suçlama geldi: ‘Tüketici yanıltılıyor”. Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu’nun yayın organı Gıdahattı’nda yer alan açıklamasında, kullanılan katkının normal şartlara uygun olduğunu iddia eden Kopuz, gıda ürünlerinde doğal renklendirici kullanımını yaygınlaştırma arayışlarında keşfedildiğini ve gıdalarda kullanımına izin verildiğini söyledi.
Şemsi Kopuz’un gıdahattı.com internet sitesinde yer alan açıklamalarında şi ifadelere yer veriliyor…
Kullanımı normalmiş!
Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, doğal gıda renklendiricisi karmin ile ilgili internet, yazılı ve görsel basında çıkan iddialara tepki gösterdi. Son günlerde medyada “Böcek Yiyoruz” iddiası ile yer alan haberlere istinaden bir açıklama yapan Kopuz, özellikle internet sitelerinde ve sosyal medyada ürün fotoğrafları konularak ortaya konan iddialarla tüketicinin yanıltıldığını belirtti.
Karmin’in; gıda ürünlerinde doğal renklendirici kullanımını yaygınlaştırma arayışlarında keşfedildiğini kaydeden Kopuz, gıdalarda kullanımına izin verilen Karmin doğal renklendiricisi hakkında şu bilgileri verdi:
“Karmin, dünyada 1900’lü yıllarda keşfedilmiş ve kullanımına başlanmıştır. İnsanlar şimdi de olduğu gibi o zaman da doğada var olandan faydalanmıştır. Söz konusu Karmin de keşfedilmesiyle birlikte, neredeyse 1 asırdan fazla bir zamandır tüm dünyada çeşitli gıdalara kırmızı rengi vermek amacıyla kullanılmakta olup sağlığa zararlı olduğu yönünde en ufak bir bulgu bile saptanmamıştır.
Dünyada her türlü gıda katkı maddesinin gıdalarda kullanımının temel dayanağı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından oluşturulan Codex Alimentarius Komisyonu ve “Gıda Katkıları için FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi- JECFA” dır. Bu kuruluşların yanı sıra EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi) gibi otoriteler tarafından da gıda katkılarının güvenliği ve denetimi konusunda bilimsel çalışmalar yapılmakta, kurallar ve limit değerler belirlenmektedir.”
Doğal bir gıda renklendiricisi olan Karmin’in herhangi bir toksik etkisinin bulunmadığını tekrar eden Kopuz, sektörün “Gıda Güvenliği”nden taviz vermeksizin üretim yaptığını ve üretim sırasında insan sağlığına zarar verebilecek her şeyden kaçındıklarını vurguladı.
ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz’un açıklamaları tüketiciler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Konunun helal standartlarına uygun olmadığını savunan tüketici örgütleri ise gıda kodeksinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52