Kırmızı et fiyatlarına yine zam geldi!

Et fiyatlarıyla ilgili Ramazan öncesinde başlayan 'zam gelecek' öngörüleri gerçekleşmeye başladı. Kırmızı et fiyatları zamlandı. Ette yeni fiyatlar el yakıyor!

Kırmızı et fiyatlarına yine zam geldi!
BUĞRAHAN KIRIMLI

Kırmızı et fiyatlarına yine zam geldi. İthal etin vergisinin yüzde 75 çıkarılması ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle sürekli artan karkas etin kilosu Ankara’da 16-16,50 liraya, Kayseri ve civarında 17 liraya ulaştı. Sektör temsilcileri fiyat artışlarını dolardaki yükselişe bağlıyor.

Et fiyatlarıyla ilgili Ramazan öncesinde başlayan 'zam gelecek' öngörüleri gerçekleşmeye başladı. Fiyatlar, ithal etin serbest bırakıldığı döneme yaklaştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ramazan ayı girmeden fiyatların artmasına önlemek için aldığı kesimlik canlı hayvanın yüzde 30 olan vergisini yüzde 15 indirme tedbiri de faydalı olmadı. Sektör temsilcileri, oruç zamanında et sirkülasyonunun azaldığını, buna rağmen fiyatların arttığını belirtiyor. Halihazırda ciddi şekilde hayvan bulma sıkıntısı çektiklerinin altını çiziyorlar.

Sektörün Ankaralı temsilcilerinden Aba Et'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akhan, fiyat artışlarını, döviz kurundaki yükselişe ve yaklaşan Kurban bayramına bağlıyor. "İthal etin vergisinin yüzde 75 çıkarılması ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle sürekli artıyor. 16-17 liralık karkas et fiyatı, dolardaki artış sürerse 20 lirayı bulur." diyen Akhan, bir diğer etkenin besicilerin tüketimin daha da artacağı düşüncesi ile de hayvanlarını satmaması olduğunu söylüyor. Akhan, "Besici çiftliğine gittiğimizde, sahibi istediği fiyatı alamazsa satmayacağını söylüyor. Kurban’a kadar bekleteceğini ifade ediyor." dedi.

Et fiyatının ay sonunda 18-19 lirayı bulacağını tahmin eden Akhan, “Burada mağdur olan iki unsurdan biri halkımız biride kırmızı eti işleyip satanlardır. Halkımız malumunuz senelerdir yeterince kırmızı et tüketememektedir. Bizim gibi katma değer oluşturan ve istihdam oluşturan firmalar da et parası ödemekten diğer ödemelerini yapamaz hale gelmektedir.” ifadelerini kullandı. ABA Et'in patronu, yüzde 75 olan et vergisinin düşürülüp makul bir seviye ye çekilmesinin yurt içindeki spekülatörlerin oyununu bozacağını, yerli besicinin de satış durumuna gelmiş olan hayvanını beklemeden satışa çıkaracağını dile getirdi.

KIYMA, EBK MAĞAZALARINDA 16,50 LİRA

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ise et fiyatlarını dengelediklerini söyledi. Besiciden karkas kilosunu 13 liraya satın alıp, günde 400 baş hayvan kestiklerin işaret eden Ulubaş, kıymanın kilosunu EBK mağazalarında 16,50 liraya satmaya devam ettiklerini vurguladı.

Kur artışı fiyatları yukarı çeker!

Dolar ve euroda yaşanan artışın et fiyatlarına da yansıması bekleniyor. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, et fiyatlarının son bir ayda artış göstermeye başladığını, döviz kurlarının artış seyrini sürdürmesi halinde bayram tatili sonrasında yeni zamların gelebileceğini söyledi.

Bir ay öncesine kadar ithal karkas etin kilosunun 11-12, yerli karkas etin kilosunun ise 13-14 lira seviyelerinde olduğunu kaydeden Çelik, “Bugün ithal karkas etin kilosu 14.50-16, yerli karkasın kilosu ise 16-17 liraya çıktı. Kurlar bu seviyede kalırsa Ramazan Bayramı sonrası yüzde 10-20 civarında bir artış daha gerçekleşir” dedi.

Damızlık ithal edilsin

Döviz kurlarındaki artışın yanı sıra piyasadaki arz yetersizliğinin de fiyatlardaki artışta etkili olduğunu ifade eden Çelik, “Talep çok ama yeterince et piyasaya girmiyor. Kurbanlıklar da yavaş yavaş besiye çekiliyor. Bu yüzden sıkıntı giderek artıyor” diye konuştu. Sorunun çözümü için canlı hayvan ve damızlık ithalatı yapılarak sektörün desteklenmesi gerektiğini iddia eden Sadık Çelik, Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da, dövizdeki artışın ithalatın önünü kapadığını kaydetti.

Bu şartlarda fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Yalçındağ, “İthalatçı alımı durdurursa iç piyasaya yönelir. Fiyat söylemek istemiyorum ama önümüzü pek de parlak görmüyorum” şeklinde konuştu. Yalçındağ, beyaz ette de yüzde 20’lik bir artışın söz konusu olduğunu iddia etti.

Günde 400 yerli hayvan keserek zammı önlüyoruz

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, her gün 400 baş yerli hayvan kestiklerini açıkladı. Bu sayede et fiyatlarındaki artışı önlediklerini vurgulayan Ulubaş, sözleşmeli besicilik modeliyle çiftçiye kilo başına 13,3 lira ödediklerini kaydetti. Ulubaş, et fiyatlarının artması halinde ithalat yapmaya devam edeceklerini ifade ederek, yurtdışında kombinaya kadar teslim şartıyla 12 liraya et ithal etme yetkileri de bulunduğunu belirtti.

Kasaplar azaldı et fiyatı yükseldi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, et fiyatlarındaki artış nedeninin ülke genelindeki kasapların azalması ve büyük marketlerin devreye girmesi olduğunu savundu. Palandöken “Küçükler yok olunca büyükler fiyatları yükseltiyor. Yani büyükler tekelleşmeye gidiyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Et fiyatlarının son aylarda daha da artmasının vatandaşları sıkıntıya soktuğunu ifade eden Palandöken perakende yasasının çıkmasını istedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52