Kurban bayramına sayılı günler kala Kasaplar Odasından uyarı geldi ; kurban etlerine dikkat ! Peki kurban etleri nasıl değerlendirilmeli ve muhafaza ederken nelere dikkat edilmeli?
Kurban bayramında kesilen kurban etlerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Yardımcısı Necattin Sarıtaş anlattı.
Sarıtaş, kurban etinin kesildikten sonra parçalandığında hala sıcaklığını koruduğunu belirterek, "Etin ilk önce o sıcaklığını atması gerekir. Kesimin ardından kendi sıcaklığıyla buzluğa konulan et bozulur. O eti artık yiyemezsiniz" dedi.
Kurban etinin daha iyi değerlendirilmesiyle ilgili bilgi veren Sarıtaş, son yıllarda yapılan düzenlemelerle kurbanlıkların belediye ve veteriner hekim kontrolünde kesildiğini söyledi.
Etin en az 3-4 saat dinlendirilmesi gerektirdiğini vurgulayan Sarıtaş, şunları kaydetti: "Et, kendi sıcaklığını atamadan buzluğa girdiği zaman soğuğu gördüğünde yüzeyi kabuk bağlar. Etteki sıcaklık içinde kalır. Etin içinde kalan bu sıcaklıkla o et kızışır. Kızışınca da o et yanar ve koku yapar. Çözülmesinin ardından tekrar dondurulması halinde de et bozulur. O yüzden eti pişireceğiniz kadar paketleyip buzluğa koymalısınız."
Kasaplar Odası Başkanı, kurban etinin doğru parçalanmaması durumunda zarar görebileceğine işaret ederek, hayvanın önce 2 but ve 2 kol olmak üzere 4 parçaya, daha sonra da ufak parçalara ayrılması gerektiğini dile getirdi.
Ete her yemek için ayrı işlem yapıldığını anlatan Sarıtaş, "Mesela en iyi büfteklik antrikottan, en iyi kuşbaşı kol ve buttan, en iyi yağsız kıyma döş, en iyi orta yağlı kıyma ise gerdandan olur. Kıymada en güzel yer kaburgadır. Yağsız etten köfte olmaz. Et yağsızsa da yağ ilave edilmelidir. Etin her tarafı iyidir. Ancak yapacağınız yemeğe göre bu tercihler değişebilir. Bu özelliklere göre et değerlendirilirse daha güzel olur" ifadelerini kullandı.
Kasaplar Odası'ndan "kurban eti" açıklaması
İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Yardımcısı Necattin Sarıtaş, kurban etlerinin değerlendirmesiyle ilgili konuştu...
YORUM EKLE
1
Kurban etini nar ve üzüm çekirdeğiyle pişirin
2
En doğal ilacın "posa" olduğunu biliyor musunuz?
3
Ünlü akademisyenden "kurban" uyarısı
4
Şekerciler "ucuz şekerlemeye" dikkat çekti!
5
Tarihi geçmiş sucukları yenilerine karıştırıyorduk
6
Toprak kapatmanın çilesini köylü çekiyor!
7
Geri dönüşüm denizlere taşınıyor
8
D vitamini takviyesi gerekli mi?
9
Marmarabirlik zeytin atıklarından enerji üretecek
10
Baklava alırken oyunu gelmeyin!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12