Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 yılı Ocak ayında başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nda 1 yıl içinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma sağlandı. Böylece günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek çöpe gitmedi.
Türk halkı da ekmek için bir yılda harcadığı paradan 2,5 milyar TL tasarruf elde etti. Madalyonun diğer yüzünde ise günde 4,9 milyon ekmeğin hala israf ediliyor olması var. İsrafın boyutlarını daha da çok azaltmanın yolu ise bilinç artışının devam etmesi ve paketli ekmek tüketiminin artırılmasından geçiyor. Çünkü ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkan tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün.
EKMEĞİ YİYECEĞİNİZ KADAR ISITIN
Ekmeğin bilinçli tüketiminin hem ailelerin ve işletmelerin bütçesine hem de ülke ekonomisine artı değer olarak yansıdığını vurgulayan Doygun Ekmek Pazarlama Müdürü Burcu Özcan, “Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50’sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.” diye konuştu.
6 MİLYON ÇOCUK AÇLIK KURBANI
Özcan, “Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün yaklaşık 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar almayı ve daha da önemlisi aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamayı öğrenmeliyiz.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2014, 11:22