İhracat kadar da israf ediyoruz!

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yıllık 1,5 milyar TL'lik ekmek israf ediliyor.

İhracat kadar da israf ediyoruz!
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yıllık 1,5 milyar TL'lik ekmek israf ediliyor. Bu rakam, un ihracatında dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye'nin elde ettiği gelirle eşdeğer bulunuyor.
Adana Valiliği'nden yapılan açıklamada, ekmek üretimi ve tüketimindeki israfa dikkat çekildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın TMO'ya yaptırdığı araştırma verilerinin sunulduğu açıklamada, günde 6 milyon, yılda 2.1 milyar ekmeğin israf edildiği bildirildi. Açıklamada, düzenlenecek kampanyalarla birlikte vatandaşlarda farkındalık oluşturulacağı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
"Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Kampanyanın amacına ulaşabilmesi için valiliğimizce, toplumun her kesimine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenecek, halkımız, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve meslek kuruluşları ile işbirliği yapılacaktır. İlgili kuruluşlar tarafından konuya ilişkin eğitim, seminer, panel, konferans ve toplantı gibi organizasyonlar tertiplenecek ve söz konusu etkinliklerde; araştırma sonuçlarına, ekmek israfının önlenmesine ve tam buğday ekmeği tüketiminin faydalarına ilişkin bilgiler verilecek ve bu kampanya kapsamında hazırlanacak kamu spotu, film ve animasyon gibi çalışmalar gösterilecek.
Bu kapsamda, ilgili kuruluşlarca temin edilecek olan yazılı ve görsel malzemeler medya ve diğer iletişim araçları kullanılarak toplumun her kesimine ulaştırılmaya çalışılacak, özellikle gar, istasyon, durak, metro, havaalanı, kara yolu, liman, toplu taşıma araçları ve benzeri kamuya açık yerlerde yazılı ve görsel bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.
Toplu tüketim yapılan kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan yemekhanelerde, menüye göre ekmek çıkarılması, ekmeğin ince dilimlenmiş olarak, paketli rol ekmeğin ise düşük gramajlı olarak sunulması, tam buğday ekmeği bulundurulmasının sağlanması ve tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla gerekli tedbirler alınacak.
Üretici ve tüketicileri teşvik edecek tedbirlerin alınması, ekmek üretim ve satış noktalarında istihdam edilen kişiler ile restoran, fırın, otel ve turizm sektörü çalışanlarının eğitilmesi için meslek odalarıyla işbirliği yapılması hususlarında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce gerekli çalışmalar yapılacak.
Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası, tam buğday ekmeğini yaygınlaştırma amacını da içine alacak şekilde, tüm kurum ve kuruluşlarca işbirliği içerisinde ve kararlılıkla yürütülerek takip edilecek, ekmeğin israf edilmemesi bilincinin tüm fertlerimiz için bir yaşam biçimi haline gelmesi özendirilecek."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52