Gıdayla ilgili yanlışları düzeltecekler!

‘Beslenme ve sağlıklı yaşam', Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV) tarafından masaya yatırıldı.

Gıdayla ilgili yanlışları düzeltecekler!
Uzman isimlerin katıldığı zirvede konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, merhum Sabri Ülker'in vasiyetini yerine getirdiklerini söyledi. Gıdayla ilgili doğru bilinen çok yanlış ve yanlış bilinen çok doğru olduğuna işaret eden Ülker, vakfın bilimsel verilere dayanarak toplumu bilinçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

‘Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nin açılışında konuşan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın (SÜGAV) sözcüsü Dr. Zeki Ziya Sözen, vakfın bu alanda kanıtlanmış ve uygulanabilir bir araştırmaya ‘Sabri Ülker Bilim Ödülü’ vereceğini açıkladı. Ödülün miktarı 100 bin lira olacak. Beslenme konusunda toplumda oluşan algı karışıklığının doğru bilgilendirmeyle önlenebileceğini vurgulayan Sözen, “Hastalanmayı önlemenin en ucuz yolu aslında beslenmek. SÜGAV, bu amaçla kurulmuş bir vakıf. Dünyadaki en iyi beslenme programları örnek alınarak değerli bilim adamlarımızla örnek bir çalışma başlattık. Daha ikinci yılında olmasına rağmen dört şehirde 200 okulda 400 bin öğrenciye dengeli beslenme eğitimi verdik. Öğrencilere beslenme tabağımızı nasıl oluşturulacağını öğretiyoruz. Hedefimiz, gelecek yıl 1 milyon öğrenciye ulaşmak.” dedi. Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, dedesi Sabri Ülker’in zor bir çocukluk geçirdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: “1920’lerin Kırım’ında doğdu. Çocukluğunda, çevre köylerde kıtlıktan ölen çocukları anlatırdı. Bu nedenle beslenmeye her zaman çok önem verdi. Sabri Bey tabağını asla tam doldurmazdı ama tabağında da yemek bırakmazdı. İsrafı sevmezdi. Öğün atlamazdı. Bize çok değerli bir vasiyet bıraktı. Her çocuğun mutlu çocukluk geçirmeye hakkı olduğunu söylerdi. Biz bu vasiyeti için güzel projeler yapıyoruz.” Gıdayla ilgili doğru bilinen çok yanlış ve yanlış bilinen çok doğru olduğuna işaret eden Ülker, vakfın bilimsel verilere dayanarak toplumu bilinçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Illinois Üniversitesi’nden Prof. Jozef Kokini, dünyada yüzde 30 obezite sorunu yaşandığını, kirliliğin arttığını ifade etti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Tanju Besler ise Türkiye’de şeker ve tuz alımının yüksek olduğuna işaret ederek, iki yıldır tuz alımının 19 gramdan 15 grama kadar düşürüldüğünü kaydetti. Hohenheim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Med. Hans Konrad Biesalski ise “5’ten fazla besin kaynağından yararlanmıyorsanız sağlıksız besleniyorsunuz demektir.” ifadesini kullandı. Aarhus Üniversitesi’nde Pazarlama Departmanı Öğretim Üyesi Prof Dr. Klaus G. Grunert besinlerin sağlıklı olmasının, görülemeyen ve tadına bakılamayan bir durum olduğuna işaret etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, 7 milyar nüfusun 850 milyonu açlıkla mücadele ederken, 1,5 milyar insanın kilolu ve bunun 500 bininin obez olduğunu ifade etti. Arzu, “Dengeli beslenmeyi toplumun bilincine yerleştirirsek gıdayla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarla dünyaya örnek haline geliriz.” dedi.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52