Gıda takviyelerine sıkı kontrol geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca gıda takviyelerine sıkı takip sisteminin getirilmesi planlanıyor. İşte yeni yönetmeliğin detayları...

Gıda takviyelerine sıkı kontrol geliyor
Hazırlanan yeni yönetmelik taslağına göre, gıda takviyelerinin üretim izni komisyon kararına bağlanacak, satışı bakanlığın izin verdiği yerlerde yapılacak.

Bakanlık yapılan yazılı açıklamada, ''Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik'' taslağının görüşe açıldığı bildirildi.

Takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı için yeni kriterler getirildiğini belirtilen açıklamada, taslağa göre gıda takviyelerinin uygunluğunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendireceği bildirildi.

Üretici ve ithalatçı firmaların satışa sunulacak ürünün numune analizini yaptırdıktan ve komisyonun uygun görüşünü aldıktan sonra bakanlıktan onay alabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Onay sürecinden sonra satışa çıkacak takviye edici gıdalar, sadece ithalatçı ve üreticinin kendi satış yerinde ya da bayilik sözleşmesi yaptığı işletmelerde satılabilecek. Bakanlık, gıda takviyelerinin denetimini ise kuracağı 'Takviye Edici Gıda Takip Sistemi' ile sağlayacak. Bu sistem sayesinde, takviye edici gıdaları üreten, işleyen, ithal eden, dağıtımını ve piyasaya arzını yapan işletmeler her noktada takip edilecek.

Yönetmelik ayrıca internet üzerinden yapılan satışları denetim altına almak için, kayıt zorunluluğu getiriyor. İnternet üzerinden satış yapmak isteyen firmalar, ancak bakanlıktan izin aldıktan ve bakanlığa alan adı/URL adreslerini verdikten sonra satış yapabilecekler. Böylece normal beslenmeyi takviye amacıyla üretilen gıda takviyelerinin, internet üzerinden tüketiciyi yanıltıcı reklam ve tanıtımlarla satışı engellenmiş olacak.

Takviye edici gıda üreten işletmeciler ayrıca işletme büyüklüğüne bakılmaksızın iş yerlerinde gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi veya kimyager olmak üzere en az bir kişi çalıştıracaklar. Bakanlığın internet sitesinde görüşe açılacak taslak için, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, üniversiteler görüşlerini 11 Ocak 2013'e kadar internet üzerinden bildirebilecek.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52