Fırıncılar Federasyonu zam sinyali verdi

Doğalgaz ve elektriğe zam açıklamasından sonra Türkiye Fırıncılar Federasyonu da un maliyetindeki artış nedeniyle ekmeğe zam sinyali verdi.

Fırıncılar Federasyonu zam sinyali verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğalgaz ve elektriğe zam yapılacağını açıklamasının ardından Türkiye Fırıncılar Federasyonu'da un maliyetindeki artış nedeniyle ekmeğe zam sinyali verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğalgaz ve elektriğe zam yapılacağını açıklamasının ardından Türkiye Fırıncılar Federasyonu'da un maliyetindeki artış nedeniyle ekmeğe zam sinyali verdi. Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, un maliyetini düşürme adına hem oda başkanları ile hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşeceklerini söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, 'Akdeniz Bölge Toplantısı ve İstişare Kurulu Değerlendirme Çalışması' kapsamında Antalya Sealife Hotel'de toplandı. Türkiye'deki tüm oda başkanlarının katıldığı toplantıda ekmek maliyetleri ve fiyatları konuşuldu. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son günlerde ekmek maliyetini etkileyen unsurlarda bir artış söz konusu olduğuna dikkati çekerek, ülke genelinde ekmek fiyatının kilogram fiyat olan 3 liranın üzerine çıkmadığını belirtti. Balcı, basında yer alan 'ekmeğe sessiz zam' haberleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Bu haber Bursa ilimizle ilgili. Bursa'da rekabetten dolayı 75 kuruşa satılmayıp, 60 kuruşa satılan ekmek, son girdi artışlarından sonra 75 kuruşa satılmaya başlanmıştır. Bunun basında 'sessiz zam' olarak yer bulması gerçeği yansıtmamaktadır. Oysa ki bu fiyat, ülkemizde birçok vilayette uygulanan yaklaşık on ay önce uygulanan bir fiyattır."

Ekmekteki temel unsur olan un fiyatlarında artış yaşandığını söyleyen Federasyon Başkanı Balcı, "Bu konuyu oda başkanlarımızla değerlendirip, önümüzdeki hafta itibari ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızla yapacağımız görüşmeler neticesinde, 'un fiyatlarında meydana gelen artışın nasıl önüne geçilebilir' konusunda bir çalışma içinde olacağız. Un fiyatlarında bir gerileme söz konusu olması durumunda, biz hiçbir zaman ekmeğin kilosunu 3 liranın üzerinde satma taraftarı değiliz. Yeter ki un fiyatlarında iyileşme olsun." şeklinde açıklama yaptı.

Aynı gramajdaki ekmeğin farklı fiyatlarda satılması konusunda ise Balcı şöyle konuştu: "Fiyat farklılığı rekabetten meydana geliyor. Eğer çok fark var ise haksız rekabet söz konusudur. Biz, hiçbir zaman bunu doğru bulmuyoruz, tasvip etmiyoruz. Bizim, rekabeti kalitede yapmamız gerekiyor. Fiyatta rekabet yapmak tüketici olan vatandaşımızın lehine gözükse de gerçek anlamda kesinlikle lehine bir durum değildir. Çünkü haksız rekabet ilk önce ekmekte kaliteyi bozmaktadır. Hijyenik ve sağlıklı ortamda üretim yapılmasını engellemektedir."

Balcı, ekmeğin hijyenik bir şekilde vatandaşın önüne gelmesi için denetimleri sıklaştıracaklarını belirtti. Başkan Balcı, poşetsiz ekmeğin satılmayacağını ve ekmeklere eldivensiz dokunulmayacağını vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52