Eti böyle ağırlaştırıyorlar!

Etin ağırlığı, kimyasallarla enjekte edilen suyla yüzde 30'a kadar artırılıyor. 1 kilogram diye alınan et pişirilince suyu buharlaşıyor ve büzüşüyor.

Eti böyle ağırlaştırıyorlar!

Etin ağırlığı, kimyasallarla enjekte edilen suyla yüzde 30'a kadar artırılıyor. 1 kilogram diye alınan et pişirilince suyu buharlaşıyor ve büzüşüyor. Tavaya konan koca et, çözüldükten ve piştikten sonra küçücük kalıyor...

Yoğurtta ve peynirde su tutucu özelliği olan jelatin ve nişasta kullanımının ortaya çıkmasından sonra ette de hızla yayılan yeni bir dolandırıcılık türü ortaya çıktı. Özellikle piyasa fiyatının altında et satanların ete enjeksiyonla su katarak etin ağırlığını yüzde 30’a kadar artırdıkları belirlendi.

MARİNASYON MAKİNESİYLE ENJEKSİYON YAPILIYOR
Et dolandırıcıları genellikle kıymaya, aslında kullanılmayan at, eşek eti karıştırarak hile yapıyordu. Ancak bütün ette hile yapılması daha zordu. Dolandırıcılar, bütün olarak satılan ete de hile karıştırmanın yolunu bulmakta zorlanmadı.

Marinasyon makineleriyle ete enjekte edilen suyla hem etin ağırlığı hem de kütlesi artıyor ayrıca daha uzun süre bozulmadan kalması sağlanıyor. Avrupa’da etin terbiye edilerek daha lezzetli olması için yapılan marinasyon işlemi Türkiye’de ete şırıngayla su enjekte edilmek için kullanılıyor. Su enjekte edilme işlemi de özellikle dondurulmuş ete yapılıyor.

Yurtdışından getirilen marinasyon makineleriyle tüketiciyi aldatarak etin mevcut kütlesine su katarak ağırlık yüzde 30’a kadar artırılıyor. Kullanılan özel kimyasal maddelerle ete enjekte edilen suyun uzun süre dağılmadan etin içinde hapsolması sağlanıyor. Su enjekte edilen et daha uzun süre bozulmadan da saklanabiliyor.

5 KİLOLUK ET 7 KİLO OLUYOR
Vatan'ın haberine göre; konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, enjeksiyon makinelerinde katkı maddesinin olduğunu söyleyerek, 5 kiloluk etin enjeksiyon yapılarak 7 kiloya çıkarılabildiğini belirtti.

Tunç, “Marinasyon ile ete su enjekte ederek, etin ağırlığı artık yüzde 30 oranında artabiliyor. Eskiden bu oran yüzde 10-15 civarındaydı. Et üreticilerinin kullandıkları kimyasallarla bu oranı yüzde 30’lara kadar çıkarttı. Aynı zamanda kullandıkları kimyasallara etin yapısını da değiştiriyorlar ve bozulmasını daha da zorlaştırıyorlar” dedi.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugüne kadar yapılan denetimlerde çiğ ete su katıldığı yönünde bir tespit olmadığını, bundan sonraki denetimlerde bu yönde bir olumsuzluğa rastlanılması durumunda gerekli yasal işlemler yapılarak, "tağşiş" kapsamında firmaların kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Bakanlığın programlı veya ihbar ve şikayete dayalı olarak gıda maddelerinin üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde denetim yaptığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Çiğ ete ağırlığını artırmak amaçlı su enjekte edilmesi mevzuata göre yasal değildir. Ancak Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre mevzuatta izin verilen maddelerle et marine (terbiye) edilebilmekte olup, lezzet artırmak amacıyla marine edilmiş ürünün ambalajlanması ve etiketinde bu bilgilerin belirtilmesi zorunludur.

Sonuç olarak bugüne kadar yapılan denetimlerde çiğ ete su katıldığı yönünde bir tespit olmayıp, bundan sonraki denetimlerde bu yönde bir olumsuzluğa rastlanılması durumunda gerekli yasal işlemler yapılarak tağşiş kapsamında firmalar kamuoyuyla paylaşılacaktır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52