Et fiyatlarına gözaltı

Kurban Bayramı öncesi ette yaşanabilecek fahiş zamların önüne geçmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri inceleme başlattı.

Et fiyatlarına gözaltı
Et ve Balık Kurumu’nun önceki gün et fiyatlarına yaptığı zammın ardından, zaman başka bir anlam kazandı. Gıda ve Tarım Bakanlığı, perakende et satan yerleri bundan böyle mercek altına alacak ve fiyatlarını arttırıp arttırmadığını inceleyecek. Şu anda özel sektörden fiyat artışı yönünde bir sinyal gelmediğini belirten yetkililer, “Ama EBK’nın tavrından sonra böyle bir durum ortaya çıkarsa, ona dönük de yeni bir politika belirleriz” görüşünü dile getiriyor. Hafta sonu gezici ekiplerin bildireceği et fiyatları, Kurban Bayramı’na kadar gelecek dönemdeki politikayı belirlemede de temel olacak.

EBK zam yapmıştı

Et ve Balık Kurumu uzun bir aradan sonra kırmızı et fiyatlarına 1 ile 4 lira arasında değişen oranlarda zam yaptı. EBK zammın gerekçesini ise, “Döviz artınca yem fiyatları arttı. Bu da canlı hayvan fiyatlarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında arttırdı” diyerek açıkladı. Yaklaşık 6 aydır ürünlerine zam yapmadıklarını belirten EBK yetkilileri, yine de piyasadaki en ucuz etin kendilerinde olduğunu belirtti. Et ve Balık Kurumu, et ithalatı döneminde piyasada fiyat belirleyici temel kurumlardan biri olarak görev yapıyor. Kurum, franchising sistemi ile tüm Türkiye’de perakende et satışına da başladı.

EBK’nın zam kararı sonrasında, özel sektörün alacağı karar, et fiyatlarında belirleyici olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da, bu nedenle “hafta sonunu” mesaide geçirecek. Hafta sonu gezici ekipler, Türkiye çapında faaliyet gösteren market zincirleri ve alışveriş merkezlerinde et fiyatlarında bir oynama olup olmadığını gözlemleyecek. EBK’nın kararı sonrası, marketler perakende et fiyatlarında artış yoluna giderse, gelecek hafta durum değerlendirmesi yapılacak. Ancak bakanlığa göre, şu anda fiyat artışı sinyali gözükmüyor. Kurban Bayramı’na kadar geçecek sürede ‘25, 50 kuruş’ gibi sembolik artışların sorun olmayacağını belirten bakanlık yetkililerine göre, bunun dışında fiyat artışı olması halinde yeni duruma göre önlemler alınacak.

Kurun etkisi büyük

Toptan et fiyatlarında dövizdeki artışa bağlı olarak bir süredir artış olduğunu belirten bir yetkili, “Ancak bu fiyatlara yansıtılmadı. Artık yeni döviz fiyatları üzerinden alım satım da belli bir dengeye oturdu. Bu saatten sonra yapılacak zammı bu nedenle çok mantıklı görmüyoruz. Ancak Kurban Bayramı öncesi her duruma da hazırlıklı olmak gerekir” diye konuştu.

İki aydır fiyat yükseliyordu

Türkiye Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, 2 ay içinde et fiyatlarında 2-5 lira arasında artış yaşandığını söyledi. Et Balık Kurumu’nun da önceki gün fiyatlarını 1-4 lira arasında arttırdığını kaydeden Yalçındağ, şunları söyledi: “Benzer artış genel anlamda et piyasasında yaşandı. Bu artışın sebepleri arasında üç faktör yer alıyor. Bunlardan birisi devletin yerli üretimi desteklemek için üreticiye hayvan başına verdiği 300 TL’lik desteki 30 Haziran’da durduruldu. İkinci faktör, ithalata uygulanan gümrük vergisi oranları yüzde 30’dan kademeli olarak yüzde 75’e çıkarıldı. Bunun yanında son aylarda dövizde yüzde 25’lik bir artış yaşandı. Yani üç yanlış birleşti ve bir doğruyu götürdü. Bu da fiyatlara zam olarak yansıdı” dedi. 2 ay önce kıymayı 20 liralık rakamlarla mağazalarında sattıklarını belirten Yalçındağ, bu artıştan sonra kıymanın fiyatının 25 TL’ye çıktığını söyledi.

Et fiyatları neden arttı?

Üreticiye verilen 300 liralık devlet desteği durduruldu

İthal ete gümrük vergisi oranı yüzde 75’e çıkarıldı

Kur yüzünden yüzde 25’lik maliyet artışı yaşandı

Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52