Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişiklik ekmeği 2. kez poşete koydu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ekmeğin poşetle satılması yönündeki ilk karar 1998 yılında alınmıştı. Bakanlık uygulamayı 'Evinize girmeden önce poşete girecek.' afişleri ile tanıtmıştı. Ancak aradan geçen 14 yılda ne fırınlar ne de bakkal bu kararı uyguladı.
Tarım ve Köyişleri bakanlığı olan adı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değiştirilen bakanlık, ekmeğin standardını belirleyen tebliği yeniden uygulamaya koydu. Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle bundan sonra fırın ve bakkal, ekmeği ambalajlayıp ya da poşetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Ancak uygulamanın ilk olmadığı ortaya çıktı. 1998 yılında bakanlık tarafından alınan kararla ekmeğin poşetlerde satılması kararlaştırılmıştı. Uygulamanın başladığı ilk günlerde fırıncılar, ürettikleri ekmekleri poşete koydukları için bunu fiyata yansıtmıştı. Bazı fırıncılar da ekmeğin 'hamur' olacağını ileri sürüp kararı eleştirmişti.
İnternet sitelerinde konuyla ilgili o dönemde yayınlanan bir haberde Tokat'ın Zile ilçesindeki fırıncı Celal Yıldırım'ın şu sözleri dikkat çekiyor: "Poşetleme temizlik yönünden iyi, ama bu ayrı bir yükümlülük getirecektir. 300 gram ekmek 50 bin liradan satılırken kaliteli bir poşetin tanesi 4 bin 600 lira. Bu da haliyle vatandaşa yansıyacaktır. Bu yükü her zaman fırıncı çekemez. Bunu poşetlemek için işçi tutacağız. Ben 3 işçi tuttum yetiştiremedim. Poşete girecek ekmeği Turhal'da yarınki ekmeği bugün çıkarmışlar. Kimse taze ekmek yiyemez. 4 saat de dinlenirse akşam saat 10'dan sonra başlarız poşetlemeye."
Vatandaş, yeni ekmek yönetmeliğinden memnun
1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği' fırıncıları ve halkı memnun etti. Fırıncılar, yeni uygulama sayesinde ekmeğin daha sağlıklı olacağını, bunun halkın hoşuna gideceğini ifade ediyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeni ekmek yönetmeliğine göre ekmeklerdeki yüzde 1.8'lik tuz oranı yüzde 1,5'a indi, 300 gramlık ekmeklerin yerini ise 250 gramlık ve kepekli ekmekler aldı. Yeni Beyaz ekmekler bundan sonra kasap, manav gibi yerlerde satılamayacak. Ekmek satmak isteyen market ya da fırınlar ise tam buğday, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmek çeşitlerini de bulundurmak zorunda kalacak.
Fırıncılar ve halk, yeni ekmek yönetmeliğinden memnun. Fırın sahibi Mehmet Beşir Öztürkcan, bundan sonra fırınlarda 'tip550' un yerine 'tip600' adı verilen yeni unları kullanacaklarını söyledi. Hijyene fırıncılar olarak bundan sonra daha dikkat edeceklerini belirten Öztürkcan, tüm fırıncıların bir gün için fırıncılar odasında hijyen dersi alacağını ifade etti.
Yeni uygulamanın halkın hoşuna gideceğini belirten Öztürkcan, "Ekmek daha sağlıklı olacak. Pazarda, manavda ekmek satılıyordu. Vatandaşlar bundan sonra ekmeklerini fırından ilk elden alıp, ekmeğini evinde sağlıklı bir şekilde tüketecek." şeklinde konuştu.
Bahçeşehir'de esnaflık yapan Vahit Arığ ise "Ekmeklerde tuz oranı azaldığı ve kepek fazlalaştığı zaman sağlık açısından daha iyi olacak. Lütfen sağlığımızla oynamasınlar. Kaliteli un kullansınlar." dedi. Toplum olarak çok ekmek tükettiğimizi ifade eden Arığ, "Ekmek gerekirse 1 lira olsun ama yeter ki sağlığımızla oynamasınlar." diye konuştu.
Yeni ekmeğin fiyatı artmayacak ancak yönetmelikle belirlenen şartların ihlal edilmesi halinde kodekse aykırılık cezası uygulanacak.
Zaman
Ekmek 14 yılda 2. kez poşete girdi
Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişiklik ekmeği 2. kez poşete koydu. Ekmeğin poşetle satılması yönündeki ilk karar 1998 yılında alınmış ama uygulanamamıştı.
YORUM EKLE
1
Fındık için 6 maddelik çözüm paketi
2
Ne yediğinizi zannediyorsunuz?
3
Harika bir diyabet kontrol ajanı
4
Amerika'yı lokum ve baklava ile fethedecekler
5
Stresten kurtulmak için düzenli tüketin
6
Ülker Grubu medyaya mı giriyor?
7
Tüketiciye icra oyunu!
8
Türk kahvaltısını AB'ye ihraç edelim
9
İhracatta Gaziantep farkı yaşanıyor
10
Bozuk ete 5 yıl hapis talep etti
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12