Gıdavitrini - Ülke gündeminde son günlerin en çok tartışılan konusu ekmek israfı oluyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hayata geçirilen ve startını bizzat Başbakan’ın verdiği “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile Türkiye, ekmek tüketiminde yeni bir döneme giriyor. Ekmek israfının önlenmesine ilişkin çalışmaların yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın beyaz ekmeğe son verecek yeni Un Tebliği, 29 Ocak’ta Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu’na sunulacak. Böylece kepekli un ve tam buğday unundan üretilecek ekmekler sofraların vazgeçilmezi olacak. Tüm bu gelişmelerin ışığında Türkiye’de tam buğday ekmeğinin ilk üreticisi olan Doygun Ekmek’in Pazarlama Müdürü Burcu Özcan, ekmekteki yeni dönemi değerlendirdi.
Türkiye 2007 yılında Guiness’e en çok ekmek tüketen ülke olarak girdi
Türkiye genelinde tahıl ve tahıl ürünlerinin besin tüketiminde ilk sırayı aldığına dikkat çeken Doygun Ekmek Pazarlama Müdürü Burcu Özcan, aldığımız günlük enerjinin karbonhidratlardan gelen katkısının yüzde 50-60’lara, hatta kırsal kesimlerde yüzde 70’lere ulaştığını ve bu oranda tahılların yerinin çok önemli olduğunu belirtti. Ülkemizde ekmeğin her öğünde tüketilen temel bir gıda maddesi olduğunu hatırlatan Özcan, 2006 yılında yılda 199,6 kilo, 2007 yılında yılda 200 kilo kişi başı ekmek tüketimi ile dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğimizi söyledi.
Tam buğday ekmeği kalp, damar, şeker hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı
Özcan, ekmek tüketiminin bu kadar fazla olduğu ülkemizde sağlıklı nesiller yetişmesi için besin değeri yüksek ve düşük yağ içeren tam buğday ve tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesi gerekliğine vurgu yaptı. Tam buğday ve tam tahıllı ekmeklerin lif oranının yüksek olması sebebiyle sindiriminin kolay olduğunu ve kolestrol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olduğunu söyleyen Özcan, bu nedenle kalp, damar ve şeker hastalıkları ile bazı kanser türlerine karşı da korunmaya destek olduğunu bildirdi.
Türkiye’de “tam buğday” teriminin isim babası Doygun Ekmek
Doygun Ekmek’in Türkiye’de tam buğday ekmeğinin ilk üreticisi olduğunu ifade eden Özcan, markanın Doygun adını da tam buğday ununun doyuruculuğundan ve uzun süre tokluk hissi sağlamasından aldığını anlattı. Özcan, Doygun Ekmek’in kurucusu Selçuk Berksan’ın, yurtdışında yaygın olarak kullanılan “Wholewheat” terimine Türkçe karşılık olarak “Tam Buğday” terimini ilk defa kullanmasıyla bu tabirin literatüre eklendiğini açıkladı. Doygun Ekmek’in faaliyete geçtiği 1999 yılından bu yana tam buğday ekmeğinin faydalarını anlatmayı amaçladığını bildiren Özcan, markanın tambugday.com adlı bloğunda uzman görüşlerine yer vererek bilinçlendirme çalışmalarında bulunduklarını söyledi.
Ambalajlı ekmek tüketimi artarsa çöpe giden ekmeğin yarısı kurtulur
Ülkemizde ekmek tüketimi konusunda büyük bir israf söz konusu olduğuna katıldıklarını söyleyen Özcan, Başbakan’ın start verdiği “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nın yanlış tüketim alışkanlıklarına dikkat çekmek açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Özcan, TMO’nun raporunda da açıklandığı gibi Türkiye’de günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmeğin çöpe gitmesinin en önemli nedeninin ambalajlı ekmek tüketiminin az olması olduğuna dikkat çekti. Özcan, “Eğer ambalajlı ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var. Ayrıca ambalajlı ekmek, tüketici sağlığı ve hijyen açısından da çok önemli. Bu nedenle ambalajlı ekmek tüketimi konusunda kamuoyunun bilinçlenmesi gerekiyor.” dedi.
Doygun Ekmek'ten "tam buğday" açıklaması
Ekmek tüketiminde dünya şampiyonu Türkiye ambalajlı tam buğday ekmeğine yönelmeli...
YORUM EKLE
1
Mickey Mouse eşliğinde tavuk lezzeti
2
Geleneksel pastane keyfi Patisserie de Pera'da
3
Dünya hububat üretiminde son durum!
4
Mısır üretiminde düşüş olacak açıklaması
5
Çiğköftede brusella uyarısı!
6
EDT Sektörü Catex 2013’te buluşuyor
7
Salçada plastik ambalaja yasak geliyor
8
Mersin 7. Uluslararası Gıda Fuarı açıldı
9
Susam karaborsaya düştü simite zam sinyali
10
Ekmekte kepek artışı servet kazandıracak!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12