Diyarbakıra çözüm sürecine destek için İstanbuldan sanayicilerin yaptığı çıkarma sonrası ilk pozitif adım yemek sanayicilerinden geldi. İlk etapta aylık 250 ton karkas et almak için et üreticileriyle anlaşma zemini arayan sanayiciler kilo başına 1.5-2 lira tasarruf
etmeyi planlıyor.
İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Diyarbakıra çözüm sürecine destek olmak ve yeni iş modelleri oluşturmak için yaptığı çıkarmadan sonra ilk anlaşma yemek sanayicilerinden geldi. İstanbulda 3 milyon kişiye yemek dağıtan yemek sanayicileri, Diyarbakırda 80 hayan çiftliğine sahip 4 firma ile aylık 250 ton et alımına yönelik ilk adımı attı. Yemek sanayinde günde 105 ton et tüketiminin gerçekleştiği İstanbulda ucuz et alabilmek için önemli bir adım attıklarını ifade eden Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, şu anda kilosu 17.45-18.00 lira seviyesinden aldıkları karkas eti 16 liradan alabilecekleri bir sistem üzerine çalıştıklarını söyledi.
ARACILAR DEVRE DIŞI
Diyarbakıra yapılan ziyaretle et üreticileri ile direk temas kurma şansı yakaladıklarının altını çizen Bozdağ, Anlaşmalar ile et fiyatını düşürmek için et ticaretindeki aracıları devre dışı bırakacağız. Üretici ve tüketici arada kimse olmadan direk birbirleriyle temasta olacak. Eğer iş modelini tam anlamıyla oturtabilirsek, aylık 250 ton et alımını yükselteceğiz. Kullanılan et ürünlerini tamamını Diyarbakırdan alabiliriz dedi.
20 TON ET GELECEK
Diyarbakır dönüşü sonrası hemen çalışmalara başladıklarını ifade eden İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sedat Zincirkıran, istedikleri standartlarda Diyarbakırda et bulunduğunu, fiyat konusunda pazarlıkların devam ettiğini söyledi. Yaklaşık 15 gün önce Et ve Süt Kurumunun karkas etin kilosunu 15.45 liradan alacağını açıkladığını ifade eden Zincirkıran, Bugün (pazartesi) Diyarbakırdaki et üreticileri ve teknik ekibimizle telekonferans yaptık. Fiyatlarda pazarlık devam ediyor. 15.85 ile 16 lira arasında bir fiyat çıkabilir. Tamam dediğimiz anda ilk etapta 20 tonluk et İstanbula gelecek. Fiyatlandırma et standartlarına göre belirlenecek diye konuştu.
Barışla birlikte hayvancılık patlar
Bölgenin son derece kaliteli besi danaları yetiştirdiğine dikkat çeken Sedat Zincirkıran, çözüm süreci ile beraber artacak et üretiminin de fiyatların düşmesinde etkili olacağını söyledi. Bölgede barışın ortamının tam anlamıyla sağlanmasıyla kullanılamayan meraların da kullanıma açılacağını söyleyen Zincirkıran, Bu sayede et hayvanı yetiştiriciliğinde bir patlama yaşanabilir. Bu iş sadece yemek sanayicilerine yaramayacak. Halkın almakta zorlandığı et fiyatları da düşecek. Barışla beraber Türkiyenin protein ihtiyacı da karşılanacak dedi.
22 milyon kişiye yemek
Yemek sanayicilerinin kişi başı günde 0,35 gram et kullandığını ifade eden Hüseyin Bozdağ, toplam et kullanımının ise günlük 105 ton olduğunu belirtti. İstanbulda yemek sanayicilerinin günde 3 milyon kişiye yemek dağıttığını belirten Bozdağ, rakamının Türkiyede 22 milyona yaklaştığını dile getirdi. Yemek sanayicilerin Türkiyede yaklaşık 2.5 milyon ton et tükettiğini belirten Bozdağ, Eğer anlaşma tam anlamıyla sağlanırsa karkas ette kilo başına 1.5-2 lira tasarruf sağlanacak. Bölgedeki et üreticileri de et alım garantisiyle üretim yapmış olacak dedi.
hurriyet.com.tr
Çözüm sürecine "et alımı" ile katkı sağlayacaklar
Çözüm sürecine destek için İSO yönetimi Diyarbakır'a çıkarma yaptı. Yemek sanayicilerinin Diyarbakırdan ayda 250 ton ucuz et alımıyla ilk adım atıldı.
YORUM EKLE
1
Sağlıklı yaşlılık için beslenme ipuçları
2
Boşuna '40 yıl hatırı var' denmemiş
3
"Mutluluk meyvesi" ürün verdi
4
Her gün bin 500 ton ekmek israf ediliyor
5
Çiğ süt laboratuvarları hizmete açıldı
6
Yer fıstığı hasadı umutlu başladı
7
Son buluşu civanperçemi çayı
8
Kırkağaç kavunu artık etiketli satılacak
9
Mucize sütün kilosu 10 bin lira!
10
Türkiye'de fındık açığı yaşanmayacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09