Çölyak hastalarının gluten içermemesi nedeniyle rahatlıkla tüketebileceği, iki adet karabuğday çeşit adayı için üretim izni alındı. "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla tanıtım ve eğitim çalışmaları başlatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve bitkinin Türkiye tarımına kazandırılması için "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi. Bu kapsamda, Bahri Dağdaş Enstitüsü'nün koordinatörlüğünde, 100 kişiye 6 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildiği belirtildi.
14 HAZİRAN'DA "TARLA GÜNÜ" ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK
Açıklamada, Türkiye'de karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde başlatıldığı belirtilerek "Islah çalışmaları kapsamında, gluten içermemesi nedeniyle başta çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği iki adet karabuğday çeşit adayının bugün itibariyle üretim izni alındı.
3-3.5 ayda yetişmesi nedeniyle çiftçilerin ikinci bir alternatif ürün olarak da ekebilecekleri karabuğdayla ilgili 14 Haziran 2012 tarihinde de, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde saat 11.00'de "Tarla Günü" düzenlenecek" denildi.
KANSER TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR
Karabuğday, İnsan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak da kullanılıyor. Unu ve danesinin gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan rutin maddesi elde ediliyor. Enstitüde karabuğday tohum üretim faaliyetleri devam ediyor.
Çölyak hastalarına müjdeli haber
Çölyak hastaları için "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla tanıtım ve eğitim çalışmaları başlatıldı.
YORUM EKLE
1
En iyi dondurma keçi sütünden yapılır
2
Dondurma başkentine 'sahlep borsası' kuruldu
3
Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor
4
Kazakistan buğday ambarı gibi
5
Gıda kaynaklı hastalıklar tehlike oluşturuyor
6
Helal sertifikası alan ilk marka oldu
7
Sırma’dan geleneksel ev limonatası
8
Kalsiyum ihtiyacını light süt ile karşılayın...
9
Kikkoman’dan az tuzlu soya sosu
10
Carte d’Or'dan Karadut Aşkı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12