Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı’na göre bağımlılık yaptığı öne sürülen ‘Glutamikasit’ (Çin tuzu) artık geleneksel ürünler olan sucuk, pastırma, döner, köfte, pekmez ve çiğ köftede kullanılmayacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilginç bir karar imza attı. Özellikle cips, gofret, asitli içeceklerde bulunan ve bağımlılık yaptığı öne sürülen “Glutamikasit-Çin tuzu” artık geleneksel ürünler olan sucuk, pastırma, döner, köfte, pekmez ve çiğ köftede kullanılmayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı” hazırladı. Taslağa göre, Türkiye’de kullanımı ve ithalatı yasak olan domuz veya insan kaynaklı katkı maddelerinin gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılmayacağı yasal hüküm gelecek.
GERÇEK TATLAR
Sucuk pastırma döner ve köftenin içine glutamikasitin yanı sıra ribonükleotitler, nitratlar ve renklendiriciler de konulmayacak. Pekmez ve çiğ köfteye de hiçbir katkı maddesi eklenmeyecek. Bakanlık bu yolla geleneksel ürünleri dünyaya tanıtırken gerçek tatlarının korunmasını amaçlıyor.
EKMEK KATKISIZ OLACAK
Taslağa göre, son tüketiciye sunulacak gıda katkı maddelerinin etiketlerinde, gıda katkı maddesinin elde edildiği kaynağın adı (bitkisel/hayvansal/mikrobiyolojik vb.) ve hayvansal gıda katkı maddesinin elde edildiği hayvanın türü belirtilecek. Buğday ununda askorbik asit (C vitamini) dışında tüm gıda katkı maddeleri yasaklanacak. Ekmekte (un, su, tuz ve mayadan oluşan) gıda katkı maddesi kullanılmayacak.
Yedikçe yediriyor
ÇİN tuzu olarak bilinen glutamik, asit gıdalarda aroma arttırıcı olarak kullanılıyor. Gıdaların orijinal tadını artırarak daha lezzetli hale getiren bu dde Uzakdoğu mutfağında yoğun olarak kullanılıyor. Ağza alınan ilk yemekle birlikte tat alma duyusu harekete geçerek, beyne ilk sinyalini gönderiyor. Bu ilk sinyalle birlikte tadı oluşturan madde ağzıda kaldığı sürece sinyallerin seviyesine karşı duyarlılık hızla düşmeye başlıyor. Glutamikasit içeren gıdalar yendiğinde, tat alma duyusu daha fazla hassaslaşıyor ve bu nedenle bu tür gıdalar daha fazla tüketiliyor.
hurriyet.com.tr
Çin tuzuna yasak
‘Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı’na göre bağımlılık yaptığı öne sürülen Çin tuzu artık sucuk, pastırma, döner, köfte, pekmez ve çiğ köftede kullanılmayacak.
YORUM EKLE
1
Bu bağımlılık tesadüf mü?
2
Tat Japon Gıda Fuarı Foodex'te
3
Etbir'den Tarım Bakanı'na karışım ziyareti
4
Muğla'da arıcıların bahar hazırlığı başladı
5
Bunlar ömrü kısaltıyor!
6
Kendi yemediğinizi başkasına yedirmeyin!
7
Çay tiryakilerine kötü haber
8
Bal ormanları kaliteyi artıracak
9
Görme engellilere yemek tarifi
10
Salçanın da tuzu azalacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11