Çikolata sevenlere kötü haber

Son dönemlerde tüketimi hızla artan ‘bitter’ çikolatalar, kakao fiyatlarını arttırıyor.

Çikolata sevenlere kötü haber
Daha fazla kakao oranına sahip olan bitter çikolatalar, küresel çapta kakaoya olan talebi arttırdı. Kakao üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren Batı Afrika ülkelerindeki olumsuz hava şartlarıyla beraber çikolatanın kilosunda rekor artış yaşandı.

YÜZDE 21 ARTTI
Bir bitter çikolata yapılabilmesi en az yüzde 70 oranında kakao kullanılması gerekiyor. Bu yüzden bitter çikolatanın içine sütlü çikolataya oranla yaklaşık iki kat daha fazla kakao konuluyor. Küresel kakao tüketimini direkt etkileyen bitter çikolata tüketiminin artması, yıllık 5.4 milyar dolarlık kakao pazarı üzerinde önemli rol oyunuyor. Golobal emtia endeksinde yer alan verilere göre Ağustos sonu itibariyle kakao tanesinin tonu 2013’ün en yüksek seviyesine çıktı. 2 bin 600 dolara satılan kakaonun bir tonu, özellikle son çeyrekte yüzde 21 artış gösterdi.

TÜRKİYE’DEKİ PAYI YÜZDE 10
Söz konusu artışla beraber çikolata fiyatları yükselmeye başladı. Dünyanın en fazla çikolata tüketen ülkeleri arasında bulunan ABD’de çikolatanın kilosu 12.25 dolara yükselerek son 6 yılın zirvesine çıktı. Bu artışın en büyük sebepleri arasında küresel çapta bitter çikolata tüketiminin artması bulunuyor. Euromonitor International’ın paylaştığı verilere göre yılda 11 kilo çikolata tüketilen İngiltere’de en fazla pazar payını sütlü ve dolgu çikolatalar almasına rağmen bitter çikolatanın payı yüzde 10’a kadar yükseldi. Yılda kişi başı ortalama çikolata tüketen İsveçre’de ise bitter çikolata yüzde 30’a yakın pazar payı almaya başladı. ABD ise bitter çikolatanın pazar payı yüzde 20’ye tırmandı. Yılda kişi başı ortalama 1.6 kilo çikolata tüketilen Türkiye’de bitter çikolatanın payı ise yüzde 10 civarında bulunuyor ve kişi başı ortalama yılda 160 gram tüketiliyor.

YAĞMURSUZ HAVA
Kakao fiyatlarının artmasının en büyük nedeni küresel kakao üretiminin yüzde 70’ini elinde tutan Batı Afrika ülkelerindeki hava şartları. Fildişi Sahilleri, Gana, Nijerya ve Kamerun’da kakao üretimini olumsuz etkileyecek yağmursuz havanın bir sonraki hasadı etkileyeceği iddia ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Fildişi Sahilleri küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu, Gana yüzde 15ini,  Nijerya yüzde 10’unu gerçekleştiriyor.
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52