Daha fazla kakao oranına sahip olan bitter çikolatalar, küresel çapta kakaoya olan talebi arttırdı. Kakao üretiminin yüzde 70ini gerçekleştiren Batı Afrika ülkelerindeki olumsuz hava şartlarıyla beraber çikolatanın kilosunda rekor artış yaşandı.
YÜZDE 21 ARTTI
Bir bitter çikolata yapılabilmesi en az yüzde 70 oranında kakao kullanılması gerekiyor. Bu yüzden bitter çikolatanın içine sütlü çikolataya oranla yaklaşık iki kat daha fazla kakao konuluyor. Küresel kakao tüketimini direkt etkileyen bitter çikolata tüketiminin artması, yıllık 5.4 milyar dolarlık kakao pazarı üzerinde önemli rol oyunuyor. Golobal emtia endeksinde yer alan verilere göre Ağustos sonu itibariyle kakao tanesinin tonu 2013ün en yüksek seviyesine çıktı. 2 bin 600 dolara satılan kakaonun bir tonu, özellikle son çeyrekte yüzde 21 artış gösterdi.
TÜRKİYEDEKİ PAYI YÜZDE 10
Söz konusu artışla beraber çikolata fiyatları yükselmeye başladı. Dünyanın en fazla çikolata tüketen ülkeleri arasında bulunan ABDde çikolatanın kilosu 12.25 dolara yükselerek son 6 yılın zirvesine çıktı. Bu artışın en büyük sebepleri arasında küresel çapta bitter çikolata tüketiminin artması bulunuyor. Euromonitor Internationalın paylaştığı verilere göre yılda 11 kilo çikolata tüketilen İngilterede en fazla pazar payını sütlü ve dolgu çikolatalar almasına rağmen bitter çikolatanın payı yüzde 10a kadar yükseldi. Yılda kişi başı ortalama çikolata tüketen İsveçrede ise bitter çikolata yüzde 30a yakın pazar payı almaya başladı. ABD ise bitter çikolatanın pazar payı yüzde 20ye tırmandı. Yılda kişi başı ortalama 1.6 kilo çikolata tüketilen Türkiyede bitter çikolatanın payı ise yüzde 10 civarında bulunuyor ve kişi başı ortalama yılda 160 gram tüketiliyor.
YAĞMURSUZ HAVA
Kakao fiyatlarının artmasının en büyük nedeni küresel kakao üretiminin yüzde 70ini elinde tutan Batı Afrika ülkelerindeki hava şartları. Fildişi Sahilleri, Gana, Nijerya ve Kamerunda kakao üretimini olumsuz etkileyecek yağmursuz havanın bir sonraki hasadı etkileyeceği iddia ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Fildişi Sahilleri küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 30unu, Gana yüzde 15ini, Nijerya yüzde 10unu gerçekleştiriyor.
hurriyet.com.tr
Çikolata sevenlere kötü haber
Son dönemlerde tüketimi hızla artan bitter çikolatalar, kakao fiyatlarını arttırıyor.
YORUM EKLE
1
Hangi yiyecekler tarihi geçince de yenebilir?
2
pH değerlerinin kilo ile birebir ilişkisi var!
3
Bilinçli tüketici Coca Cola'yı tahtından aldı
4
Lokantalarda bir dönem sona erdi
5
Bahçesinde 1,5 kilogramlık domates yetiştirdi
6
Balık ve balık yağı alerjik hastalıklardan koruyor
7
Yeni evlenen her çifte kahve takımı
8
Adese yeni mağazalarla büyüyor
9
Didim Zeytin Festivali'ne Başkan desteği
10
Erken yaşlanmaya karşı üzüm önerisi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11