Ceza ekmeğin itibarını kurtarabilecek mi?

Ekmeğin standardını belirleyen tebliğ 1 Temmuz’da uygulanmaya başlanacak. Tuz oranlarına uymayanların cezaları 'tuzlu' olacak...

Ceza ekmeğin itibarını kurtarabilecek mi?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmeğin standardını belirleyen tebliği 1 Temmuz’da uygulanmaya başlanacak. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Ekmekteki tuz oranı yüzde 1.75’den yüzde 1.50’ye düşecek. 55 randımanlı un yerine 65 randımanlı undan üretilecek. Şartlara uymayan 11 bin 750 lira ceza ödeyecek” dedi.

Ekmeğin gramajı ve tuz oranı düşüyor, rengi değişiyor. Şartlara uymayanların cezası ise ‘tuzlu’ oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmeğin standardını belirleyen tebliğinin 1 Temmuz’da uygulanmaya başlanmasıyla az tuzlu, bol kepekli ekmekler daha hijyen koşullarda satılacak. Ekmek 55 randımanlı un yerine 65 randımanlı undan üretilecek. Kepek oranı daha fazla olacak. Ekmekteki tuz oranı da yüzde 1.75’ten yüzde 1.50’ye düşürülüyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, üreticileri uyararak, “Tuzun miktarını fazla kaçıran 11 bin 750 lira ceza ödeyecek. Türkiye’de 22 bin adet fırın var. Uygun şartlarda üretim yapmayanlar bu cezayı öder” dedi.

Kaldırımda ekmek
Ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kurallarının ihlal edilemeyeceğini söyleyen Başkan Balcı, şunları anlattı: “Yeni uygulamayla fırıncılar sabahları market, bakkal önüne ekmek bırakamayacak. Cezai yaptırımları çok fazla olan bu uygulamalara esnafın dikkat etmesi gerek. Bakkal ve marketlerin dışında kasapta, manavda, açıkta, pazar yerinde, arabada ekmek satışı yasaklandı. 1 Temmuz’dan itibaren bakkallar ekmek dolaplarını, vatandaşın ‘kolaylıkla elleyemeyeceği’ yere koymalı. Kaldırımdaki ekmek dolapları kesinlikle kalkmalı. Çünkü ekmeği sadece fırınlarda hijyen ve sağlıklı ortamda üretmek yeterli olmuyor.”

Cezalar arttı dikkat
İlk etapta ekmeğin renginin çok fazla değişmeyeceğini söyleyen Balcı, “Vatandaşı alıştırmak gerekiyor. İlk etapta 65 randımanlı undan ekmek üretilecek. Daha sonra bu rakam 70’e kadar çıkabilir. İleriki dönemde normal ekmeklerde ambalaj içine girecek. Uygun koşullarda üretim ve satış yapmayanlara ceza gelecek. Eskiden bakkal ve marketler ceza almıyordu. Ancak şimdi uygun şartlarda satış yapmayan market de 2 bin 500 lira ceza alacak. En büyük yaptırım ise üreticilere geliyor. Denetimler sırasında yeni düzenlemeye uymayan fırınlar 11 bin 750 lira cezayla karşılaşacak. Bu rakam düzenlemeden önce 4 bin liraydı” dedi.

Günde 77 milyon ekmek tüketiliyor
-Her gün 82 milyon ekmek üretiliyor.
-77 milyonu tüketiliyor.
-5 milyon ekmek israf ediliyor.
-Üretim aşamasında 1.5 milyon ekmek zayi oluyor.
-Türkiye genelinde 22 bin fırın bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52