Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte oteller ve restoranların sebze stoğu yapması, tarla ürünlerinin yerine sera ürünlerinin tezgahları süslemesi sebze fiyatlarını artırdı. Kısa bir üsre öncesine kadar pazar ve marketlerde kilosu 75 kuruş - 1 TL arasında satılan domatesin kilo fiyatı 2 - 2,5 liraya kadar, 2 liradan satılan biberin kilosu 5 laraya kadar yükseldi. Salatalık, ıspanak, biber de zamdan nasibini aldı. Sektör temsilcilerine göre, artışın en büyük sebebi, Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile tarla ürünlerinin tamamen bitmesi ve sera ürünlerinin tezgahları süslemesi.
Özellikle domates, salatalık, biber, ıspanak, üzüm gibi ürünlerin fiyatları geçtiğimiz haftaya göre yüzde 100'lere varan oranlarda artış gösterdi. Sektör temsilcileri, artışları arz talep ilişkisine bağlarken, bayram tatilinde otellerin de piyasadan yüklü miktarda mal çekmesinin de fiyatları tırmandırdığını söylüyor. Geçtiğimiz hafta market ve pazarlarda 75 kuruş ile 1 lira arasında satılan domates bayram arifesinde 2 - 2,5 liraya, 2 - 2,5 liraya satılan sivri biber ise 4 - 5 liraya çıktı. Pazarda 2 liraya satılan üzüm de 3 liraya çıktı. Halen Bursa Hali'nde sivri biber toptan 2,5 - 4 TL, domates 80 kuruş ile 2 TL, salatalık 1,5 ile 2.2 TL, ıspanak da 1,5 ile 2.2 TL'den satılıyor.
Antalya Hali'nde ise dolmalık biberin kilosu 5 - 6, sivri biberin kilo fiyatı 4 - 5 liradan satılıyor. Veri dometisin 5,5 TL'den satıldığı Antalya Hali'nde yayla dometisin kilo fiyatı da 2,2 ile 2,80 TL arasında değişiyor. Türkiye'nin seracılık merkezi olarak bilinen Antalya'daki hal fiyatlarına göre; salatalığın 1,2 ile 1,70 TL'den, taze fasülyenin kilo fiyatı da 4 liraya kadar çıktı.
YÜKSEK YERLERE KAR YAĞINCA TARLADAKİ ÜRÜN ÇÜRÜDÜ
Kurban Bayramı öncesi fiyatların arz talep ilişkisine göre arttığını belirten Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, tarla ürünlerinin yerini seraya bırakmasının da artan fiyatlarda etkili olduğunu söyledi. Mehmet Çakman şunları kaydetti: "Bayram öncesi insanlarımız sofralarında her türlü ürünü görmek istiyor. Alışveriş piyasası hareketlendi. Özellikle otellerde doluluk oranları bayram boyunca arttı. Oteller de misafirlerini ağırlamak için piyasadan yüklü miktarlarda mal çektiler. Oteller bir haftalık ciddi stok yaptı. Artık tarla ve bahçe dönemi de tamamen kapandı. Sera ürünleri piyasaya çıkarken Türkiye'nin değişik bölgelerinde yüksek kesimlere kar yağdı. Yüksek yerlere kar yağınca ovada da kırağı yapınca tarla ürünleri çürüdü. Şuanda tamamen Türkiye, Antalya'daki seralardan tihtiyaçlarını karşılıyor."
ÇİLEK YERİNE MANDALİNA YİYİN, BÜTÇENİZİ KORUYUN
Artan fiyatlar karşısında vatandaşlara 'mevsimsel ürün tüketin' çağrısında bulunan TÜSPAF Başkanı Çakman, mandalina, elma, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin tam zamanı olduğunu dile getirdi. Çakman, "Bu mevsimde çilek satılıyor ama insanın canı bu mevsimin zor çilek çekiyor. Çünkü her şey mevsiminde güzel. Bereketli bir yazın ardından havalar soğudu, yüksek tepelere kar yağdı. Tarlalarda hasat tamamen bitti. Ispanak, karnıbahar, pırasa gibi mevsimsel sebzeler pazarlarda bol miktarda bulunuyor. Elma, portakal, mandalina gibi meyveler de bu sene oldukça bol olacak. Vatandaşımız mevsim ürünlerini tercih ederek hem damak tadını, hem de ekonomilerini koruyabilirler. Sektörümüzdeki fiyatlar arz talebe göre değişiyor." diye konuştu.
haberler.com
Bayram yaklaştı, sebze fiyatları tavan yaptı
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte artan sebze stoğu ve tarla ürünlerinin yerine sera ürünlerinin tezgahları süslemesi sebze fiyatlarını artırdı.
YORUM EKLE
1
Narenciye ihracatın lokomotifi durumunda
2
Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat
3
Torku günlük süt çıktı
4
Soğuklar başladı, şimdi sahlep zamanı
5
Pancar yemek için 5 sebep!
6
Neden fazla turunçgil tüketmeliyiz?
7
Güvenilir gıdaya "Geleneksel Pazar"la ulaşılacak
8
Yediğimiz ekmeğin ununda insan kılı skandalı!
9
Nar üretiminde Denizli farkı yaşanıyor
10
Zeytin üreticisi "tanıtım ve destek" bekliyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11