AB Komisyonu, Gaziantep Sanayi Odası'nın "Antep baklavasının" tescili dört yıl önce yaptığı başvuruyu kabul etti. AB Bakanı Bağış, Gaziantep baklavasının AB'de tescili konusunda çok önemli bir eşik aşıldığını kaydederek, "Gaziantep istiklalimiz için gösterdiği kahramanlığı, bugün de istikbal mücadelemizde gösteriyor dedi.
Gaziantep Sanayi Odası, baklavanın "Antep baklavası" olarak tescili için ilk başvuruyu 10 Temmuz 2009'da yapmıştı. AB Komisyonu'nun tescil ile ilgili incelemesi dört yıl sürdü. Ve sonunda "olumlu" görüş verdi.
Ve "Antep Baklavasına" ilişkin resmi başvuru belgesi, 8 Ağustos 2013 tarihli ve C 229/43 sayılı AB Resmi Gazetesinde yayınlandı.
3 AY BOYUNCA İTİRAZ OLMAZSA
ABnin ilgili tüzüğüne göre başvurunun AB Resmi Gazetesinde yayınlanmasının ardından 3 ay içerisinde üçüncü ülkelerin resmi kurumları, ya da üçüncü ülkelerde yerleşik bulunan gerçek ya da tüzel kişiler itirazda bulunabiliyorlar. Herhangi bir itiraz durumunda Komisyon tarafları istişarelerde bulunmak üzere davet ediyor ve tescil süresi uzayabiliyor.
Bu üç ay içinde Türkiyenin resmi başvurusuna herhangi bir itiraz gelmemesi halinde Antep Baklavası resmen AB tarafından tescil edilmiş olacak.
ÖNEMLİ BİR EŞİĞİ AŞTIK
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Gaziantep Sanayi Odasının başvurusundan sonra sürecini çok yakından takip edildiğini ve tescil yönünde çok önemli bir eşiğin aşıldığını söyledi.
Antep Baklavasının sadece Gaziantepin değil Türkiyenin bir zenginliği olduğunu hatırlatan Bağış, İnşallah 3 ay içerisinde başka ülkelerden herhangi bir itiraz olmadığı takdirde Antep Baklavamız resmen tescillenmiş olacak ve baklava Avrupa sofralarında Antep Baklavası olarak yerini almaya devam edecek" dedi.
MISIR UNUNDAN BAKLAVA, İNCİR AĞACINDAN OKLAVA OLMAZ
AB'de yaşanan ekonomik krize de değinen Bağış, şöyle konuştu:
"Ben Avrupanın krizlerle boğuşmaktan tadının kalmadığı bir dönemde onlara Gaziantepin fıstıklı baklavasını zaten her zaman öneriyorum. Türkiye üye olduğunda AB pastasının dilimlerinin küçüleceğini zannedenlere de Antep Baklavasının dilimlerinden, o dilimlerin lezzetinden feyz almalarını tavsiye ediyoruz. Mısır unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz. O yüzden Türkiyenin üyeliğini türlü oyunlarla engelleyebileceğini zannedenler beyhude bir çaba içindedir. Türkiye ABye yük olmaya değil, ABden yük almaya geliyor. Biz pastayı da büyüteceğiz, baklavayı da Avrupanın mutfağına armağan edeceğiz.
Baklava savaşını biz kazandık!
Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki baklava savaşında, Gaziantep baklavası galip geldi...
YORUM EKLE
1
Şeftali sayısız şifa barındırıyor
2
Dünya arsenikli su tehdidi altında!
3
Tüm kanser türleri üzerinde etkili!
4
Tereyağı kansere karşı koruyucu
5
Beyaz peynirin az bilinen faydaları
6
Fındıkta aflatoksine karşı makineli kurutma
7
Siirt fıstığında rekolte endişesi var
8
Üzüm üretiminde gerilemenin sebebini açıkladı
9
Market alışverişinde rekabet sanala taşındı
10
Kuru incir ihracatı 60 bin tonu aştı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09