Baklava ile fıstığın arasını bozdular

Yükselen Antep fıstığı fiyatları yüzünden baklava üreticileri Ramazan ayında bir hayli mutsuz. BAKTAD Başkanı Yıldırım geçici ithalatın çözüm olacağını savunuyor, ilgili bakanlıklar ise kararsız...

Baklava ile fıstığın arasını bozdular


Gıdavitrini - Antepfıstığının fiyatının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 300 artması, baklava üreticilerini isyan ettirdi. Birinci sınıf baklavalık iç fıstığın kilogram fiyatının 200 lirayı aşmasına tepki gösteren baklava üreticileri, vergisiz ithalat talebiyle Ekonomi ve Tarım bakanlıklarının kapısını çaldı. Baklava üreticilerinin 3 aylık ithalat talebini olumlu değerlendiren iki bakanlığın, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşıyacağı öğrenildi.

Fıstıklı baklava üretemez noktaya geldiklerini belirtip, Ramazan Bayramı'ndan önce fiyatların düşmesinin tek yolunun ithalat olduğunu savunan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, sorunu ilgili bakanlıklara taşıdıklarını aktararak, "Ekonomi Bakanlığı ithalat talebimize sıcak baktı. Tarım Bakanlığı risk analiz raporu vermeden ithalat gerçekleşemiyor. İki bakanlık istişare edecek" diye konuştu.

Yüzde 90'ı kayıt dışı!
Antepfıstığı ticaretinin yüzde 90'ının kayıt dışı yapıldığını belirten Yıldırım, "Fıstık, bir yatırım aracı haline dönüştü. Üretimle alakası olmayan kişiler antepfıstığını hasat zamanı alıp depoluyor, piyasada fıstık kalmayınca ürünü yüksek fiyattan satıyor. Bir hafta içinde fıstığa 60 lira daha zam geldi" diye konuştu.

İthalatın yerli üreticinin zarar görmemesi için kısa süreli yapılacağını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: "Hasat ağustos ayı ortalarında başlar. 3 aylık süre için ithalat yapılabilir. İran, Irak, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan'dan ithalat yapabiliriz. Kalitesi bizimki kadar olmaz. Fiyatlar hemen dengelenerek 2-3 gün içinde düşmeye başlar, 120 liraya kadar düşer. Hasat başlayınca da 80 lira civarına düşer. Karaborsacılar 250 liradan satsa bile hasat zamanı üreticinin elindekini toplamak için fiyatları düşürecek" dedi.
Zamlar fırsatçıya yaradı!
Ramazan ayında talebin artmasıyla önceki yıllarda özellikle merdiven altı üretilen baklavalarda ceviz ve antepfıstığı yerine maydanoz, bezelye ve yerfıstığı kullanıldığı da tespit edilmişti. Fıstık fiyatı arttığında fırsatçıların da arttığına değinen uzmanlar, "Baklavayı ucuza satanlar mercimek ya da bezelyeyi kıyıp üzerine fıstık aroması katıp satıyorlar" diyerek vatandaşları uyarıyor.

Bakanlık harekete geçecek mi?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Antepfıstığı fiyatlarındaki artışla ilgili, "Piyasayı gözetliyoruz, fiyatlar gereken ayarın altına düşmediği takdirde gerekli tedbirleri alırız" dedi. Fakıbaba, "Sadece stokçuluktan para kazanmak isteyenlere karşı gerekli önlemleri alacağız. Stokçuluk yaptırmayız, yapılmasına da izin vermeyiz" ifadesini kullandı.

TMO'nun elinde 100 bin ton kabuklu fındık olduğunu vurgulayan Fakıbaba, "Baklavacı arkadaşlar 'İnsanlar bu lezzete alıştı' diyor. Ama fıstıklı baklava 60 lira ise cevizli 50, fındıklı da 40 lira olur. Eğer ben çocuğuma baklava götüreceksem mutlaka cevizli götürmek zorunda mıyım? Üreticilerin çeşitliliği artırması gerekir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2018, 14:54

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52