Asit ve tatlandırıcı yasaklanıyor

Meyve suyu üretiminde yeni standart geliyor. Yeni düzenleme uygulanabilirse tüketici "asit" ve "tatlandırıcı" tuzağından kurtulacak.

Asit ve tatlandırıcı yasaklanıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu hafta görüşe açılması beklenen "Meyve Suyu Tebliğ Taslağı" yürürlüğe girerse, yüzde 100 meyve sularına asitlik düzenleyici veya tatlandırma amacıyla şeker ilave edilemeyecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 30 Aralık 2006'da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, ilgili AB direktifinde yer alan yeni düzenlemeler esas alınarak yeniden düzenlendi.

Bu hafta görüşe açılması beklenen düzenlemeye, görüş değerlendirme toplantısıyla son şekli verilecek ve Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonunun uygun görmesi halinde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Tebliğde, "konsantreden üretilen meyve suyu; meyve suyu konsantresine, su ve işleme sırasında ayrılan aromanın ve gerektiğinde pulp ve meyve keseciklerinin tekrar kazandırılmasıyla elde edilen ürün", "meyve nektarı; meyve suyuna, konsantreden üretilen meyve suyuna, meyve suyu konsantresine, meyve suyu tozuna, meyve püresine veya bunların karışımına, su ve şekerlerin ve/veya balın ilave edilmesiyle elde edilen fermente olmamış ancak fermente olabilen ürün", "meyve suyu; sağlam, olgun, taze veya soğukta muhafaza edilmiş meyvelerden, tek meyveden veya daha fazla meyvenin karışımından elde edilen, elde edildiği meyve ve meyvelerin karakteristik renk, aroma ve tadına sahip, fermente olmamış ancak fermente olabilen ürün" olarak tanımlanıyor.

Buna göre, mevcut düzenlemede meyve suyu olarak adlandırılan ürünlere asitlik düzenleyici veya tatlandırma amacıyla şeker ilave edilebilmekteyken, taslağın yürürlüğe girmesiyle yüzde 100 meyve sularına şeker eklenemeyecek.

Yürürlükteki düzenlemede kapsam dışında tutulan domates suyu, yeni tebliğde domates suyu ve konsantreden üretilmiş domates suyu şeklinde üretebilecek. Domates suyu ve konsantreden üretilen domates suyuna tuz, baharat ve aromatik bitkiler katılabilecek.

Öte yandan "Konsantreden Seyreltilen Meyve Suyu ve Püresi İçin Minimum Briks (suda çözünür kuru madde) Derecesi Tablosunda" belirtilen briks değerleri de yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre, meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve suyu konsantresi, meyve suyu tozu ve meyve nektarı üretiminde asitliği düzenlemek amacıyla limon suyu ve limon suyu konsantresine ilave olarak susuz sitrik asit cinsinden en fazla "3 gram/litre misket limonu suyu" ve/veya misket limonu suyu konsantresi de ilave edilebilecek.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2013, 19:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52