Zeytinyağında karışıma son

Zeytinyağında yıllardır tüketicinin aldatılmasına neden olan hileli karışıma karşı, sektördeki sivil toplum kuruluşlarının verdiği mücadelede başarılı sonuçlar alındı.

Zeytinyağında karışıma son
Sağlıklı beslenmenin sembolleri arasında yer alan zeytinyağında yıllardır tüketicinin aldatılmasına neden olan hileli karışıma karşı, sektördeki sivil toplum kuruluşlarının verdiği mücadelede başarılı sonuçlar alındı. Ambalajlı olarak satılan zeytinyağında sorun önemli ölçüde çözülürken yol kenarında veya semt pazarlarında satılan ambalajsız ürünlerin yüzde 70'i tağşişli(hileli karışım) çıktı.

Diğer yağlara göre daha yüksek değere sahip olması nedeniyle kanola, ayçiçek ve pamukyağı gibi yağlarla karıştırılan zeytinyağında yıllardan bu yana süregelen soruna karşı Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Zeytindostu Derneği'nin başlattığı mücadele kampanyaları sonucu tağşiş oranlarında 1 yıllık süreçte önemli oranda azalma sağlandı.

AA muhabirine açıklama yapan UZZK Başkanı Mustafa Tan, devletin tağşişe karşı getirdiği yaptırımları sertleştirdiğini, bu konudaki denetimlerin sıklaştırıldığını belirterek, sektörün de tağşiş sorununun çözümünde etkin rol oynadığını ifade etti.

Tağşiş sorunu yanında ambalajın üzerinde belirtilenlerin doğruluğu konusunda da sorunlar yaşanabildiğini, tüm bunlara çözüm olması amacıyla bir analiz programı başlattıklarını dile getiren Tan, şu bilgileri verdi:

''Bir kalite kontrol programı oluşturarak sektördeki firmalara 'kalitenize güveniyorsanız bu programa dahil olun' çağrısında bulunduk. Programa katılan firmalar bir anlaşma imzalıyor ve ürünlerinin habersiz denetimine izin veriyor. Programa şu ana kadar pazarda yüzde 70'lik paya sahip 5 firma dahil oldu. Yıl sonuna kadar bunun 12'ye yükselmesini, gelecek yıl sonunda da 20'lere ulaşmayı bekliyoruz. Böylelikle ambalajlı olarak satılan zeytinyağının hemen tümünde sorun ortadan kalkmış olacak.

Şu anda ambalajların üzerine basılacak logo çalışmasını sürdürüyoruz. Tüketici market rafında ürünleri seçerken güvenebileceği ürünü bu logoyla belirleyebilecek. Bu logo, o ürünün sürekli denetim altında olduğunu, etiket üstündeki bilgilerinin doğru olduğunu gösterecek.''

Bu konuda tüketicinin de artık bilinçli olduğunu, şüphe duyduğu ürünü Alo 174 Gıda hattına bildirdiğini, UZZK'ya da bu konuda başvurular geldiğini söyleyen Tan, gelen her tür şikayetin sıkı şekilde takip edildiğini ve sonucunun tüketiciye bildirildiğini ifade etti.

''ASIL TEHDİT YOL KENARINDA SATILANLARDA''

Sektörde tağşişe karşı mücadele eden diğer bir kurum olan Zeytindostu Derneği'nin Aydın Ticaret Borsası (AYTB) Gıda Laboratuvarı ile birlikte başlattığı analiz programında da olumlu neticeler kaydedildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve sektörden 17 kurumun da desteklediği çalışmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi veren AYTB Gıda Laboratuvarı Genel Müdürü Ülkü Ülgen, programa destek veren Migros, Metro, Şok, Tansaş ve Pehlivanoğlu marketlerinde yapılan ilk analizlerde raflardan alınan 82 numuneden 41'inde tağşiş tespit edildiğini, bir süre sonra yapılan ikinci analizlerde alınan 28 numunenin hepsinin temiz çıktığını ifade etti.

Analizlerin devam ettiğini, üçüncü etap için yeni üretim sezonunu beklediklerini ifade eden Ülgen, şöyle konuştu:

''Programla bu sorunun çözümünde önemli bir mesafe alındı. Artık market raflarında satılan ürünlerde tağşişli ürüne rastlayacağımızı sanmıyorum. Şu anda sorun pet şişede etiketsiz olarak satılanlarda devam ediyor. Bir çok vatandaş tatil dönüşü yol kenarında satılan yağları doğal sanıyor. Özellikle bu tip ürünlere yönelik de analizler yaptık. 100 numuneden 70'inin tağşişli olduğu, bu yağlara pamukyağı ya da ayçiçek yağı karıştırıldığı ortaya çıktı. Şimdi bu konuda tüketicileri uyarmak üzere çeşitli kampanyalar hazırlanıyor.''

Ülgen, geçen haftalarda bazı gazetelerde yayınlanan haberlerde zeytinyağında hekzan isimli kimyasal maddenin kullanıldığı, bunun da kansere neden olduğu yönünde yanlış bilgiler verildiğini, hekzanın tüm bitkisel yağların üretiminde kullanıldığını, sadece zeytinyağında kullanılmadığını belirtti.

Bitkisel yağların üretimi sırasında kullanılan hekzanın tamamının uçurulduğunu, yağın içinde kalmadığını kaydeden Ülgen, ''Bu haberin aktarımı sırasında bir hata olduğunu tahmin ediyorum. Zeytinyağının üretimi meyve suyu üretimindeki gibidir. Üretimde herhangi bir kimyasal kullanılmaz, buna gerek de yoktur. Hekzan diğer bitkisel ürünlerden yağ çıkarılması için kullanılır. Ancak bunun da sağlığı tehdit edici bir özelliği yoktur'' diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52