Yumurta krizi Türkiye'yi nasıl etkiler?

Avrupa'da patlak veren yumurta skandalı "Türkiye'de nasıl etki gösterir?" sorusunu gündeme getirdi. Veteriner Hekim Dr. Can Demir Türkiye'de yumurta üretimiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Yumurta krizi Türkiye'yi nasıl etkiler?


Haber / Buğrahan Kırımlı
Gıdavitrini - Başta Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika olmak üzere Avrupa ülkelerinde baş göteren yumurta skandalı Türkiye'yi nasıl etkiler? Bu soru Türkiye'de gündemi meşgul etmeye başlamışken, gıda analizi konusunda Türkiye'nin en yetkin isimlerinden, Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Eğitim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Dr. Can Demir Türkiye yumurta sektörüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Avrupa ülkelerinde baş gösteren 'yumurta kriziyle' ilgili Gıdavitrini'ne konuşan Dr. Can Demir, Türkiye yumurta sektörünün ekipman, donanım, üretim bilinci ve kullandığı teknoloji açısından Avrupalı üreticilere göre çok çok iyi durumda olduğunu söyledi.

"Oranların küçük olduğu iddia edilsede, kendi tüketicisi için bu ürünleri nasıl geri çekmezler, bu çok manidar!" diyerek Belçika hükümetine tepki gösteren Dr. Can Demir, "Türk tüketicisinde endişe başgösterdi ama, yumurta konusunda Avrupa'ya göre Türkiye güvenli bir üretim kültürüne sahiptir. Türkiye, ihtiyacının yüzde 130'unu üreten bir ülkedir. Artan yüzde 30'luk dilimi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihraç eden bir ülkedir." dedi.

Avrupa'daki yumurta krizinin Türkiye yumurta sektörü için fırsat olabileceğine değinen Demir, "Bu Türkiye'ye ancak olumlu anlamda yansır. Her ne kadar Avrupa ülkeleri politik nedenlerden dolayı Türkiye'den ithalat yapmamaya çalışsa da, Avrupa'da başgösteren bu yumurta krizi Türk yumurta sektörü için bir fırsat olabilir. Türkiye bu duruma altyapı olarak hazır durumdadır. Bugüne kadar, ihraç ettiğimiz yumurtadan geri dönen de olmamıştır" şeklinde konuştu.

Türkiye net bir yumurta ihracatçısı

Türkiye'de böyle bir tehditin söz konusu olmadığını özellikle vurgulayan Demir, "Çünkü Türkiye yumurta ithalatı yapmıyor. Ülkemiz bu alanda net bir ihracatçı konumunda. Fipronil içeren ve tavuklarda kullanılan, Türkiye'de ruhsat almış böyle bir ilaç bulunmamaktadır. Olsa olsa tehdit olarak yurtdışından getirilen veya ithal edilen yumurta ürünleri veya yumurta idare edilerek yapılan ürünlerde olabilir" dedi.

Yurt dışından ithal edilen ürünlerin Bakanlıkça veteriner sınır kontrol noktalarında kontrol edildiğine işaret eden Demir, "Böyle ürünlerin laboratuvara gönderilip analizleri yapılmakta. Zikredilen "Fipronil" etken maddesi de ilave olarak arandığında bir problem olmayacaktır.
Bazı ürünler ise veteriner sınır kontrol yetkisine girmediğinden, Bakanlık il müdürlükleri bünyesindeki Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından yetkili laboratuvarlara gönderilerek analiz edilmeli, tüketicimiz korunmalıdır" şeklinde konuştu.


Türkiye bu olaydan ders çıkarmalı
Türkiye'nin bu olaydan ders çıkarması gerektiğine vurgu yapan Dr. Can Demir, "Yıllardır sürekli ertelenen gıdalarda izlenebilirlik sistemini mutlaka kurmalıyız. Herhangi bir gıdada olumsuzluk olduğunda tüketiciye zarar vermemesi için geri çekme yapılabilir, bunun için de mutlaka izlenebilirlik olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bakanlık bünyesindeki gıda laboratuvarları ile özel gıda laboratuvarının sebze ve meyve analizlerinde aradığı aynı maddeyi, yani fipronil maddesini yumurtada da bakma imkanına sahip olduğunu sözlerine ekleyen Demir, "O yüzden laboratuvar analizi yönünden Türkiye'de bir eksikliğimiz bulunmuyor" dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2017, 18:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52