Kolada yüksek kanser riski!

Gazlı içeceklere kızıl rengini veren 4-Mel isimli kimyasal maddenin kanserojen içerdiği iddia edildi. Kimyasalın kullanımı yasaklandı.

 Kolada yüksek kanser riski!
Amerika’da yapılan bir araştırmada, gazlı içeceklere kızıl rengi veren 4-Mel isimli kimyasal maddenin kanserojen içerdiği iddia edildi. Bu madde artık ABD’deki kolalarda kullanılmayacak.
Dünyaca ünlü bilim dergisi Tech Times’da yayınlanan “Suni renklendirme yapan 4-methylimidazole (4-Mel) potansiyel olarak kanser yapıcı bir kimyasal içeriyor” makalesi, bilim ve gıda dünyasında tartışmalara yol açtı. Yayınlanan makalenin ardından konu üzerinde araştırmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Çevre ve Sağlık Bilimleri Ulusal Akademisi, bu maddenin potansiyel olarak kansere yol açabileceğini bildirdi. California Eyaleti ise 29 mikrogram 4-Mel içeren tüm yiyecek ve içeceklerin üzerinde kanser riski uyarısı bulunması gerektiğini öngören bir yasa çıkardı. 
Gazlı içecekler ve kafein tüketimi konusunda uzmanından önemli uyarı
“Çocuk ve ergenler kafeini, kolalı içeceklerden ve çaydan alırlar. Ancak son yıllarda kuvvetli kafein kaynağı enerji içecekleri 18 yaş altı gruba daha fazla pazarlanmaya başlamıştır” diyen Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Elif Dağlı, gazlı içecekler ve kafein ile ilgili daha önceden yapılan araştırmaları açıklayarak bu besinlerin zararları konusunda aileleri uyardı.
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi 1999-2010 yılları arasında çocuk ve ergenlerde enerji içeceklerine bağlı kafein kullanımını incelemek üzere bir araştırma yaptı. Çocuk ve ergenlerin 24 saatlik diyetlerinde kafein alımı ve kaynaklarını inceledi. Sonuçlar çocukların % 73’ünün her gün kafein aldıklarını, toplam kafein alımında yıllar içinde değişiklik olmadığını gösterdi. Bununla birlikte,1999-2010 yılları arasında kolalı içeceklerden alınan kafeinin % 62’den %38’e gerilediğini bulundu. Kafein içeren kahve içme oranının 1999-2000 yıllarında %10 iken, 2009-2010 yıllarında %24’e yükseldiği saptandı. 1999-2000 yıllarında bulunmayan enerji içeceği ise 2009-2010 arası gençlerin kafein alımının % 6’sını oluşturur hale gelmişti.
Çalışma, çocukların ve ergenlerin kafein alımında değişiklik olmadığını ancak kafein kaynağının kolalı içeceklerden kahve ve enerji içeceklerine kaydığını gösterdi.
Kafein, erişkinlerde güvenli bir madde kabul edilse de çocuklardaki etkisi bilinmemektedir. Kolalı içeceklerden farklı olarak enerji içeceklerinin kafein içeriği FDA (ABD İlaç Ajansı) tarafından denetlenmemektedir. Enerji içecekleri “gıda takviyesi” sınıfında tutularak denetim dışı bırakılmaktadır. Kafeinin fazla alımı kalp çarpıntısı, kalp ritmi bozukluğu, hiperaktivite, endişe, kan şekeri yükselmesine neden olabilmektedir.
Olgu raporları aşırı kafein ve enerji içeceği alımının ölüme yola açabileceğini bildirmiştir.
228 çocuğu kapsayan başka bir çalışmada aileler 5-7 yaş çocuğunun günde ortalama 52 mg, 8-12 yaş çocuğunun günde 109 mg kafein aldığını belirtmiştir. Alınan kafein miktarı çocuklarda uyku süresinin azalması ile ilişkili bulunmuştur.
Amerikan Pediatri Akademisi (Çocuk Sağlığı Akademisi), uyarıcı içeren enerji içeceklerinin çocuk ve ergen diyetinde yeri olmadığını açıklamıştır. Hiçbir Amerikan tıp rehberi kafeini bir gıda takviyesi olarak göstermemektedir.
hurriyetaile.com

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 14:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52