Televizyon ve radyo kanallarında yoğun şekilde reklam ve tele-alışverişe konu olan gıda takviyesi ürünlerin reklamlarındaki artış cezaları da beraberinde getirdi. Gıda takviyesi ve tedaviye yardımcı olduğu ileri sürülen bitkisel ürünlerin reklamlarına verilen cezalar geçen yıla oranla 10 kat arttı.
RTÜK tarafından 2012 yılında bu tür reklamları yayınlayan yayın kuruluşlarına yönelik 147 para cezası kesilirken, 2013 yılında kesilen para cezaları bin 130a ulaştı. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işıkın soru önergesini cevaplayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2013 yılında kesilen cezaların 150 yayın kuruluşuna uygulandığını belirtti. Arınç, RTÜK Üst Kurulu tarafından, televizyonlarda yer alan reklamların yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek ilkesine aykırılığı nedeniyle 2012 yılında 227 uyarı ve 147 para cezası, 2013 yılında ise bugüne kadar 323 uyarı ile bin 130 para cezası uygulandığını kaydetti. Arınç, gıda takviyesi olarak değerlendirilen ürünlerin ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin kuralların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlendiğini hatırlattı. Söz konusu ürünlerin, insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğu belirtilerek veya ima edilerek tanıtım ve satışının yapıldığını vurguladı. Bu tür reklam yayını yapan yayın kuruluşlarının denetimlerinin devam edeceği ve aykırı davrananlara gerekli cezai müeyyidenin uygulanacağı vurgulandı.
TANITIM YAPANLARLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILDI
Sağlık Bakanlığının, gıda takviyeleri ve tedaviye yardımcı olduğu iddia edilen bazı ürünler ve bu ürünlerin tanıtımını yapan kişilerle ilgili incelemeler başlattığını da dile getiren Bülent Arınç, incelemelerin sonuçlarının Üst Kurula resmi yazılarla bildirildiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı bu yazılarda Bitkisel gıda takviyelerinin reklam ve tanıtım faaliyetlerinin, modern tıp ve farmakoloji bilimine aykırı olarak birçok hastalığı önlediği veya tedavi ettiği iddiasıyla, hastaları tıbbi tedaviden soğutarak uzaklaştırabildiği, bilimsel yönden eksik veya doğru olmayan bilgilerle tüketicileri yanlış yönlendirdiği ve bu ürünlerin bilinçsiz tüketimine neden olarak toplum sağlığı açısından risk oluşturduğu ifadelerini kullandı.
Bülent Arınç ayrıca, son 8 yılda TV kuruluşlarına 3 bin 446 uyarı, bin 811 para cezası verildiğini belirtti. Ayrıca 12 artırımlı para cezası ile 456 program durdurma ve 42 geçici yayın durdurma müeyyidesi uygulandığını dile getirdi. Arınç, 2005 yılından bugüne yayıncı kuruluşlara yaklaşık 90 milyon lira para cezası kesildiğini ve yayıncı kuruluşlardan yaklaşık 20 milyon lira tahsil edildiğini ifade etti.
zaman.com.tr
Gıda takviyesi reklamlarına verilen ceza 10 kat arttı
Gıda takviyesi ve tedaviye yardımcı olduğu ileri sürülen bitkisel ürünlerin reklamlarına verilen cezalar geçen yıla oranla 10 kat arttı.
YORUM EKLE
1
NASA uzayda sebze yetiştirecek
2
Üretilen gıdaların 3'te 1'i çöpe gidiyor!
3
Tavuk eti üretimi 169 bin tonu geçti
4
Lokuma da standart geldi
5
Narenciyede yeni umut Uzak Doğu pazarı
6
Yumurtada soğuk zincir şartı kalkıyor
7
Yudum iki "altın ambalaj" ödülü aldı
8
Bayram öncesi ete "zam" önlemi
9
Mucize yeşillik maydanoz
10
Karadut suyu ile yenilenin
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12