"Gıda takviyecileri" cirit atıyor!

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “bitkisel ürün” ve “gıda takviyesi” diye satılan ürünlerle ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “bitkisel ürün” ve “gıda takviyesi” diye satılan ürünlerin her rahatsızlığa iyi geldiğinin ifade edildiğini belirterek, “Böyle bir şeyin olabilirliği yok. Bu ürünlerin etken maddeleri gizlenerek, tedavi edici özellikleri ön plana çıkarılıyor” dedi.

Çolak, bitkisel ürün ve gıda takviyesi diye lanse edilen ürünlerin çoğunlukla internet aracılığıyla pazarlandığını söyledi.

Geçmişte birçok ülkede ilaçların bile sahtesinin yapıldığını hatırlatan Çolak, bitkisel ürün ve gıda takviyelerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan ruhsatlarla üretildiğini ve içeriklerinin denetlenmediğini savundu.

ÇOĞU GERÇEK ÜRÜN DEĞİL
Çolak, bu tür ürünler için ruhsat verme ve denetim işlevinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınarak, sağlık bakanlığı'na verilmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu ürünlerin ilaç gibi değerlendirilip ona göre ruhsat verilmesi, uygun görülenlerin eczanelerde satılması ve eczacı danışmanlığında temin edilmesi gerektiğine dikkati çeken Çolak, şöyle konuştu:
"Bakıyorsunuz ki, bu ürünler her rahatsızlığa iyi geliyor. Böyle bir şeyin olabilirliği yok. Bu ürünlerin etken maddeleri gizlenerek, tedavi edici özellikleri ön plana çıkarılıyor. Burada ciddi bir halk sağlığı sorunu var ve Türkiye'de bu iş artık çöplüğe dönüşmüş durumdadır.

Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatı bulunmayan hiçbir ürünü, halk sağlığı bakımından doğru bulmuyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın bir denetim mekanizması var. Üretim yerlerini denetleyip ruhsatı verdikten sonra içeriği, satışı ve kullanan kişilerdeki durum aşamalarını izliyorlar. Bu ürünler için de takip mekanizmasının kurulması çok önemlidir. Şu anda bitkisel ürün ve gıda takviyelerini kullanan kişiler takip edilemiyor. Bir sorun yaşıyorsa da geri dönüşümü olmuyor. Ruhsat ve denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı'na devredilirse bu ürünlerin büyük kısmı piyasadan çekilecektir. Çünkü çoğu gerçek ürün değil."

Çolak, eczaneleri, "güvenilir merkezler" diye niteleyerek, bir düzenleme yapılmadan bitkisel ürün ve gıda takviyelerini eczanelerde satmayacaklarını anlattı.
Denetimsiz üretilen ve satılan ürünlerin ciddi tehlikeler oluşturduğunu ve ölümlere varabilen sonuçlara ulaşabildiğini kaydeden Çolak, "Bunda bir düzenleme yapmak için daha kaç kişinin ölmesi bekleniyor? Düzenlemenin en kısa zamanda yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52