Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, taklit ve tağşiş uygulamalarına dönük yaptırımların yeniden belirlenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis gündemine getireceklerini belirterek, "Bu düzenleme ile insan sağlığını tehlikeye sokan gıda ürünlerini üretenler veya piyasaya arz edenlere 100 bin lira idari para cezası verilecek, iş yerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek." dedi.
Çelik, yaptığı açıklamada, 2015'te gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine, yaklaşık 735 bin denetim yapıldığını ifade ederek, 92 iş yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve toplam 65 milyon 68 bin 814 lira idari para cezası kesildiğini kaydetti.
Bu yılın mayıs ayı itibarıyla ise 355 bin denetim yapıldığına dikkati çeken Çelik, 4 bin 958 idari para cezası uygulandığını, 48 iş yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.
Çelik, bütün bunların yanında son 4 yılda taklit ve tağşiş yapan 418 firmanın 818 parti ürününü kamuoyuna ifşa ettiklerini dile getirerek, "Ama gördük ki yaptırımlar yetersiz. 17 kez ifşa ettiğimiz firmanın yüzü kızarmıyor, 18'inci kez aynı şeyi yapıyor." ifadesini kullandı.
"İş yeri 6 ay kapatılacak"
İnsan sağlığı söz konusuysa akan suların duracağını belirten Çelik, bu amaçla yaptırımları artırmaya dönük yasal düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis gündemine getireceklerini vurguladı. Bu düzenleme ile cezaların artırılacağına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:
"Yaptırım bununla da sınırlı kalmayacak. İnsan sağlığını tehlikeye sokan gıda ürünlerini üretenler veya piyasaya arz edenlere 100 bin lira idari para cezası verilecek, iş yerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Gıda kodeksine uygun üretilmeyen ve insan sağlığını tehlikeye sokan ve risk oluşturan ürünler de imha edilecek. Gıdada taklit ve tağşiş yapanlara verilen para cezası şu anda 15 bin 466 lira. Yeni düzenleme ile taklit ve tağşiş yapanlara verilecek cezalar 20 bin liraya çıkarılacak. Eğer taklit ve tağşiş fiili 1 yıl içinde tekrarlanırsa ceza 100 bin lira olacak ve ayrıca iş yerinin faaliyeti 3 ay durdurulacak. Fiil 1 yıl içinde üçüncü kez tekrarlanırsa idari para cezası 10 kat artacak, iş yeri 6 ay kapatılacak. Yani sağlıklı gıdaların üretilmesi noktasında tavizimiz yok."
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2016, 17:30