Tatlı ve meyve sularında bulunan fruktoz maddesinin karaciğerde yağlanmaya yol açtığı belirtildi. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Meltem Özgöçmen, Prof. Dr. Meral Öncü’nün danışmanlığında yaptığı araştırmada, tatlılara konulan ve ’mısır şurubu’ olarak bilinen fruktozun karaciğerde yağlanmaya neden olduğunu belirledi.
Araştırması hakkında bilgi veren Özgöçmen, "Biz bölüm olarak karaciğer yağlanmasını araştırıyorduk. Karaciğer yağlanması alkolden bağımsız olarak da gelişiyor. Alkolden bağımsız olarak fruktoz denilen, halk arasında mısır şurubu olarak bilinen baklavalarda, meyve sularında, balda, pekmezde çokça bulunan maddenin karaciğer yağlanmasına neden olup olmadığını araştırdık. Fareler üzerinde çalışma yaptık. Deney farelerine 6 hafta boyunca ağız yoluyla fruktoz uyguladık. Sularına fruktoz karıştırdık. Altı hafta boyunca kontrol grubu farelere normal su verdik. Altı hafta sonra fruktoz verilen farelerin karaciğer dokularını incelediğimizde yağlanma oluştuğunu gördük. Karaciğer yağlanmasına fruktozun neden olduğu ortaya çıktı. Biyokimyasal analizlerinde de fruktoz verilen farelerin AST oranlarının daha fazla olduğu görüldü. Sonunda mısır şurubunun canlıda alkolden bağımsız olarak karaciğer yağlanması oluşturduğu sonucuna vardık" dedi.
"DİKKAT EDİLMEZSE KARACİĞERİ BİTİRİYOR"
Karaciğer yağlanmasının daha çok şişmanlıkla paralel gelişen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Özgöçmen, "Bel ve karın bölgesi kalın olan insanlarda yağlanma daha fazla görülüyor. TİP-2 diyabet türünde, şişmanlıkla alakalı bir hastalık olduğundan Tip-2 diyabet hastalığıyla da paralel bir hastalık. Karaciğer yağlanması basit olarak başladığı gibi karaciğerin iflas ettiği siroza kadar varılabiliyor. Daha çok basit bir hastalık gibi görünüyor ama devam etmesi durumunda karaciğeri bitirebiliyor" diye konuştu.
Karaciğer yağlanmasının toplumda sıkça görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Özgöçmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıldan yıla da artan bir seyri var çünkü günümüzde hazır yiyeceklerin tüketimi arttı. Çocukların çok fazla tükettiği meyve suları, sahte bal, pekmez ve tatlıların fazlaca tüketimi karaciğer yağlanmasındaki artışın nedenleri olarak görülebilir. Bu tür gıdaları vücut aşırı şekilde depoluyor. Bu da yağlanmaya neden oluyor. Tükettiğimiz tatlı gruplarının çoğunda fruktoz var. Karaciğer yağlanması, Tip -2 diyabetle paralel seyrettiği için karın bölgesinde de şişmanlık varsa bu kişide tespit edilebiliyor. Daha çok diyete yönelik bir tedavi yöntemi var. Fruktoz içerikli besinlerin az tüketilmesi ve spor yaparak yağ endeksini düşürmek mümkün."
iha.com.tr
Fruktozun zararını bilim tescilledi
Tüketicinin en fazla tercih ettiği tatlı çeşitleri ve meyve sularında kullanılan fruktoz maddesi karaciğerde yağlanmaya yol açıyor.
YORUM EKLE
1
Asit ve tatlandırıcı yasaklanıyor
2
Ekmek üreticisine hijyeni öğrettiler
3
Diyanet'ten "helal kesim" uyarısı
4
Gıdaya yabancılar dadandı!
5
Yerel ürünler markalaştırılmalı
6
Baklava resmen Avrupalı oldu
7
Fındık tehlikesi sonunda farkedildi
8
Minik eller ‘güvenilir gıda’yı tarif etti
9
Soğuk havada sıcak salep içinizi ısıtır
10
Zeytinyağında "yok yılı" zammı!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12