Gıda ürünlerinin imalatı sırasında kárı artırmak için yapılan hilelere kırmızı et de eklendi. Kırmızı et terbiye edilirken su ile birlikte enjekte edilen "Bradmix" adlı kimyasal etin ağırlığını artırıp parlak bir görüntü veriyor. Islatılan ete enjekte edilen bu kimyasal madde etin ağırlığını yüzde 35 oranında artırıyor.
Bu kimyasalın son üç yıldır Türkiye'de bazı et üreticileri tarafından kullanıldığını söyleyen uzmanlar Bradmix'in kanserojen olduğunu da iddia ediyor.
DAHA CANLI GÖRÜNÜYOR
Bradmix kimyasalının yurtdışından yasal olmayan yollarla Türkiye'ye getirildiğini söyleyen Veteriner Gıda Akadamisi Yönetim Kurulu Başkanı Can Demir, kırmızı ette yapılan hileleri ise şöyle anlattı:
"Önce eti iyice ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gözle görülmeyecek şekilde etin üzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10 kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk görünümüne kavuşuyor. Bradmix tüm kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da tehdit ediyor."
İstanbul Ticaret Odası Gıda Komitesi Üyesi ve Keyveni Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik'te son yıllarda kırmızı ete yapılan hilelerin tüketici sağlığını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerek, "Et piştiği zaman çeker ve hacmi küçülür. Ancak bu kimyasal nasıl bir etki yapıyorsa et piştikten sonra da aynı boyutta kalıyor" dedi. "Eti kimyasal maddelerle şişiriyorlar" diyen Çelik şöyle devam etti: "Biz yıllardır bu işin içindeyiz. Ancak son dönemlerde sektör çalışanlarından aldığımız bilgiler kırmızı etin kalitesinin düşük olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalar sonucunda ette yapılan hilelere ulaşıldı. Haksız kazanç peşindeki firmalar etin ağırlığını artırıyor. Bunu tüketicilerin fark etmesi ise mümkün değil."
Bradmix adlı kimyasal maddeyi Türkiye'nin birçok bölgesindeki et üreticisinin kullandığını iddia eden Şalvarlı Et'in sahibi Abuzer Göktaş, ise bu etlerin daha çok turistik bölgelerde kullanıldığına dikkat çekti.
Hollanda'da bu maddenin, kırmızı etlere kesim, soğutma, taşıma ve işleme gibi teknolojik işlemler esnasında kaybedilen su oranını yüzde 5-8 yeniden kazandırmak veya "marinasyon" denilen, terbiye esnasında daha canlı, parlak ve aromalı bir görünüş sağlamak amacıyla üretildiğini söyledi. Nazlı, bu işlemin uygulanabilmesi için katkılı suyu, etin iç kısmına enjekte eden şırıngalar, dış kısmından nüfuz etmesini sağlayan tamburlar gibi özel ve pahalı makinelere ihtiyaç olduğunu, bunu da ancak büyük firmaların yapabileceğini söyledi. Konuyu sorduğumuz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da olayı doğruladı.
Bakanlık, 'bradmix' isimli sıvının sulandırılarak ete makineler veya iğneler ile enjekte edildiğini açıkladı.
haber7.com
Ete şırınga ile kanserojen sıvı sıkıyorlar!
Sektör temsilcileri, yıllık tüketimin 750 bin tona ulaştığı Türkiye'de kırmızı ete kanserojen madde katıldığını iddia ediyor...
YORUM EKLE
1
Sağlıksız dondurmadan uzak durun!
2
Sektörün 4 büyük firması iflasın eşiğinde
3
Menengiç kahvesi yaşlanmaya karşı koruyor
4
Kırmızı et üretimi arttı
5
Fındıkta üretim-pazar dengesi bozuk mu?
6
Türkiye'nin ilk sefir yoğurt mayası üretildi
7
Üretici ayçiçeğinde üzüldü mısırda güldü
8
Ünlü Hacıbekir kavunu tescilleniyor
9
Ayrana 'milli' doping
10
Tavuk eti üretiminde azalma var
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11