Dünya 'sahte gıda' tehdidi altında!

Europol, dünya genelinde yürüttükleri operasyonda 10 bin tondan fazla yasadışı gıda ve içecek ele geçirildiğini duyurdu. Ürünler arasında maymun eti, sahte içki, şeker, sahte bal ve zeytin var.

Dünya 'sahte gıda' tehdidi altında!


Tarihin en geniş kapsamlı yasadışı gıda operasyonu olarak nitelendirilen soruşturmada ele geçirilen ürünler arasında maymun eti ve sahte içki de var. Europol, 57 ülkenin emniyet birimlerinin katıldığı operasyonun üç ay sürdüğünü söyledi.

Baskınlar, 2015 yılı Kasım ila 2016 yılı Şubat ayları arasında düzenlendi. Europol, milyarlarca dolarlık sahte gıda piyasasının oluşmasında, yiyecek içecek fiyatlarının artmasının da rol oynadığını söylüyor.

Operasyon kapsamında, toplamda 12 bin küveti doldurmaya yetecek kadar sahte içki tespit edildi. İngiltere'de 10 bin litre katkı maddeli içecek, İtalya'da yeşil rengi vermesi için bakır sülfatla boyanan 85 ton zeytin bulundu.
MAYMUN ETİ, TIRTIL, ÇEKİRGE
Havaalanlarındaki kontrol noktalarında da ithal edilmek istenen çok sayıda yasadışı ürün tespit edildi.
Bunlar arasında, Belçika'daki gümrük memurlarının Zaventem Havaalanı'nda ele geçirdikleri birkaç kilogram maymun eti de var.

Diğer ele geçirilen ürünler ve yasa dışı üretim yapan tesisler şöyle:
- Sudan'ın başkenti Hartum'da 9 tona yakın gübreli şeker.
- Endonezya'da, gıda katkı maddesi olarak yasaklanan formaldehit içinde korunan 70 kilogram tavuk bağırsağı.
- Yunanistan'da sahte içki üreten üç fabrika.
- Fransa'daki havaalanlarında ele geçirilip yok edilen 11 kg çekirge ve 20 kg tırtıl.
- Avustralya'da karıştırılmış ve katkı maddesi eklenmiş 450 kg bal.
- Bolivya'da binlerce sardalye konservesi ve ünlü bir Peru markasının adı kullanılarak üretilen sahte etiketler içeren bir depo.
- Macaristan'da ciğeri olmadan 'foie gras' (kaz ciğeri ezmesi) olarak satılmak üzere tutulan iki tondan fazla ördek eti.
- Tayland'da Hindistan'dan yasadışı et ithal eden bir suç ağı ve tüketime uygun olmadığı halde süpermarketlerde satılmak üzere tutulduğu tespit edilen ve yok edilen 30 tondan fazla et.
- Güney Kore'de da 'doğal ürünler' etiketiyle internette satılan fakat vücuda zararlı maddeler içeren diyet ürünleri sattığı şüphesiyle bir kişiye gözaltı.

Europol, sahte kilo verdirici ürünlerin satışının da 10 aylık bir süre içinde 170 bin doları bulduğunu söyledi. Interpol yetkilisi Michael Ellis, "Sahte ve tehlikeli yiyecek ve içecekler dünya genelinde herhangi bir şüphe duymadan bu ürünleri alan insanların sağlığını ve güvenliğini tehdit ediyor" dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2016, 16:04

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52