Kullanan bilir zeytinyağı yemeklere lezzet, vücuda sağlık verir. Yemeklere verdiği o nefis lezzetin yanı sıra, bu narin meyvenin ve yağın; kolesterolü düşürdüğü, kalp hastalıklarını, kireçlenmeyi ve barsak hastalıklarını önlediği söylenir. Mitolojik çağlardan beri şifasına inanılan zeytinyağının iyisi nasıl anlaşılır, başka ne güzellikleri vardır?
Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? En makbülü hangisidir?
Zeytin, Kur’an-ı Kerim’de birçok defa zikredilir ve insanlara çeşitli faydalar sağladığı kaydedilir.
Zeytin, yaprağından yağına kadar şaşırtıcı ve hayranlık verici pek çok özelliğe sahiptir. Zeytinyağını gerek yemeklerde kullanmanın gerekse içmenin (kaşıkla veya bardakla) ihtiva ettiği A, D, K ve E vitaminleri sayesinde yaşlanmayı geciktirdiği bilinir.
Zeytinyağı cilde sürülerek nemlendirici ve yumuşatıcı olarak kullanıldığı gibi, kepeği önleyici etkisiolduğu ve saçlara parlaklık ve güç verdiği söylenir.
ÇEKİRDEĞİ DE YAĞ OLUYOR
Zeytinler toplanırken olgunlaştığında kendiliğinden yere düşen zeytinlerin toprak ile temasını önlemek için ağaçların altına brandalar konulur. Yere düşen zeytinler sağlam zeytinlerden ayrı olarak işlenir. Hasat edilen zeytinler mümkün olan en kısa yoldan ve en kısa zamanda, üst üste gelerek ezilmeyecek şekilde, hava almaya imkan veren ve taneye zarar vermeyen, bozulmalarına engel olan kafesli ve delikli plastik kasalar içerisinde fabrikaya ulaştırılır. Bu faktörler yağın kalitesine, rengine ve kokusuna etki eder.
Hasat edilen zeytinler fabrikaya getirildikten sonra, yıkanıp yapraklarından ve taşlarından ayrılır. Daha sonra çekirdeğiyle birlikte ezilip yoğrulur ve hamur haline getirilir. Belli bir kıvama ve sıcaklığa ulaşan hamur sıkma makinelerinde sıkılır ve böylece yağ elde edilmiş olur.
Zeytinyağı dışındaki bitkisel yağların hiç biri, doğrudan doğal olarak, ham olarak, yani rafine edilmeden yenemez. İçlerinde pek çok sağlığa zararlı bileşen içerirler. Zeytinyağı, üretiminden hemen sonra, hiç bir kimyasal işlemden geçmeden doğrudan yenebilecek tek bitkisel yağdır.
SIZMA MI, RAFİNE Mİ?
Sağlıklı ve kullanıma uygun kabul edilen 2 tip zeytin yağı vardır. Doğal zeytinyağı ve rafine zeytinyağı. Doğal olanlar zeytinin sıkılmasından elde edilen ve süzme dışında hiçbir işleme tabi tutulmamış olan zeytinyağları. Asidi 0.8’e kadar olanlara “sızma”, 0.8 ile 2 arasında olanlara “birinci” deniyor. Rafine (veya riviera) denilen zeytinyağları ise çeşitli nedenlerden dolayı yenemeyecek kadar asitli olan zeytinyağlarının kimyasal ve fiziksel bir takım işlemlerden geçirilip yenebilir hale getirilmişi, tadı olsun diye içine yüzde 15 oranında doğal sızma katılır.
EN DÜŞÜK ASİTLİ EN MAKBULÜ
Gelelim hangi yağ daha makbuldür. Asidi en düşük olan daima en iyisidir denilemez belki ama genel olarak makbul kabul edilen düşük asitli doğal zeytinyağları. Asit oranı azaldıkça yağdaki zeytin tadı hafifliyor. ‘Zeytinyağı bana ağır geliyor' diyenlerdenseniz “sızma”yı tercih edin. Asidi yükseldikçe tadı ve aroması yoğunlaşıyor. Salatada mesela, buram buram kokan bir zeytinyağı isteyenler sızma yerine naturel birinciyi tercih etmeli. Bu bir kalite değil zevk meselesi.
IŞIKTAN, OKSİJENDEN UZAK TUTUN
Zeytinyağı gerçekten çok hassas bir üründür. Işıktan, ısıdan, oksijenden ve zamandan etkilenen bir yağdır. Özellikle oksijen en büyük düşmanıdır. Oksijenle temas ettikçe lezzeti veren tatlar ve sağlık veren vitaminler kaybolur.
GERÇEK ZEYTİNYAĞI
Bunları da bilmenizde fayda var; gerçek zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde pelteleşir veya donar, bu kalitesinin ve doğallığının göstergesidir. Isıtıldığında kalitesi bozulmadan sıvılaşır. Zeytinyağının kalitesi sadece rengine bakılarak anlaşılamaz. Onun tadını bilenler tarafından onu koklayarak ve tadarak duyusal özellikleri hakkında bilgi sahibi olunabilir. Zeytinyağının rengi, zeytinin çeşidine, yöresine , olgunluk ve hasat zamanına, saklama ortamına bağlı olarak yeşilden sarıya değişebilen renkte olabilir.
Mübeyyen Pirci Aydın – Haber7.com
Zeytinyağı hakkında bilmeniz gerekenler
Kur'an'da adı sıkça zikredilen yiyeceklerden zeytinin bir de yağ mucizesi var. Mutfakta ve kozmetikte kullanılan zeytinyağının iyisi nasıl anlaşılır? İşte zeytinyağı hakkında bilmeniz gerekenler.
YORUM EKLE
1
Kahramanmaraş alabalık üretim merkezi oluyor
2
Et ithalatı durdurulmalı!
3
Buğday ile koyun gerisi oyun
4
Saniyede kaç baklava yersiniz?
5
Beypiliç sofralık yumurta üretimine başlayacak
6
Damacanada bilimsel gerçek, ‘ilimsel açıklama’
7
Diş sağlığı için hangi gıdalar gerekli?
8
Dünyada mısır stokları azalıyor!
9
Günde 1 elma ile felçten korunun
10
'Evvel Taam Sonra Kelam'
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:21
ÖĞLE
13:10
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:49
YATSI
19:16