Yumurta sektöründe Avrupa heyecanı

AB'nin Türkiye'den kanatlı ve kanatlı ürünleri almaması kararı yumurta talebi ile sona erdi.

Yumurta sektöründe Avrupa heyecanı
Türkiye'den B tipi (sanayi tipi) yumurta alımı için alınan kararın sonrasında sektör, Avrupa sofralarına A tipi yumurta ihracatını beklentisi içine girdi. AB'nin mecburen bu kararı aldığını belirten Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ayhan, "Kafesleme sistemine geçiş ile Avrupa ülkeleri üretimde büyük düşüş yaşadı ve buna bağlı olarak fiyatlarda da bir artış meydana geldi. Bu nedenle de dışarıdan alım gerçekleştirmek durumunda kaldılar. Bizim Türkiye olarak, gerek üretimimiz gerekse kalitemiz çok iyi durumda. Nisan ayı başlarında da Türkiye'den B tipi denilen ve gıda sanayinde kullanılan yumurta alımını serbest bıraktılar. B tipi yumurta genelde likit halde oluyor. Üretici olan birçok firma görüşmelere başladı"dedi.
AB bizimle rekabetten korkuyor

AB kriterlerinden olan hayvan refahına ilişkin kafesleme sistemine Türkiye'nin de geçmesi gerektiğini ancak bunun birkaç yılda olmasının zor olduğunu anlatan Mustafa Ayhan, "Gıda sanayinde kullanılmak üzere ve genelde likit olarak bulunan yumurtanın ihracatı için firmaların görüşmeleri oluyor. Kabuklu olarak yani A tipi dediğimiz yumurta içinde sektörün bir beklentisi var. Bu durumu aslında siyasi olarak yorumlamak gerekir. Türk insanı fazla girişimci ruha sahip. Girdiği pazara hakim oluyor. Bu nedenle de Avrupa bizi kendi pazarından uzak tutmak istiyor. Bu olay gıda sanayisinde kullanılan yumurta ile aşılacak gibi duruyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin yetkiler arasındaki görüşmeler aracılığıyla Avrupa'nın sofrasına da yakın zamanda yumurta gönderebileceğini kaydeden Ayhan, "Çünkü üreticinin gerek tesis, gerek üretim kalitesi üst düzeyde. Avrupa'nın üretim rakamlarının iyi olduğu dönemlerde başka ülkelere de yumurta gönderiyordu. Bu üretim rakamlarındaki düşüş ile bu pazarlara da üreticimiz girebilir" şeklinde konuştu.

Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula ise alınan kararın sektörde memnuniyet oluşturduğunu söyledi. Avrupa'nın bulamadığı ürünler için daha önce de bu tarz kararlar aldığını ifade eden Kula, "Türkiye'deki kanatlı ve kanatlı ürünler sektörünün kalitesi Avrupa'nın çok ilerisinde. Avrupa kendi bünyesinde edinemediği ürünler için arayış içine giriyor. Türkiye ise, özellikle yumurta üretimi ve ihracatı ile adını sıkça duyuruyor. Örneğin, yılbaşından bu yana Irak'a ve o bölgeye haftada 200 tır yumurta ihracatı gerçekleşiyor. AB, B tipi yumurta için Türkiye ile ticarete müsaade etti. Türkiye bunu likit yada kabuklu olarak temin edecek ve ticareti gerçekleştirecektir. Bu ticaretin de sektöre büyük artısı olacaktır" dedi.
AB standartları ve Paskalya
yumurta fiyatlarını artırdı
Avrupa'da kanatlı sektörü için getirilen daha geniş kafes gibi yeni standartlar sektörde maliyet artışlarına neden oldu. Bir yandan kanatlı üretiminde daha sıkı AB kuralları yürürlüğe girerken, Paskalya kutlamaları da Orta ve Doğu Avrupa'da yumurta fiyatlarını artırdı. Yaptırımlar nedeniyle Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Bulgaristan'da yumurta fiyatlarının yaklaşık 2 kat arttı.
Normal şartlarda Paskalya öncesi şubat ve mart aylarından yükselen talepten dolayı yumurta fiyatlarının arttığını belirten sektör temsilcileri, yumurta fiyatlarının geçtiğimiz yılın mart ayına göre yüzde 76.5 pahalandığını söylediler. Çek Cumhuriyeti'nde bu yıl mart ortasında 10 adet taze yumurta 2.07 euro civarında satılıyor.
Bahadır Demirçeviren – Dünya

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52