Sağlığa olan faydaları ile bilinen ve Adıyaman gibi Gaziantep'te de yazaylarının vazgeçilmez içeceği olarak tüketilen Urmu Dut şurubu sezonu açıldı.
Gaziantep'te 7 yıldır Urmu Dut Şurubu yapmakta olan Orhan Bozkurt, yaz aylarının girmesi ile birlikte urmu dut şurubu sezonunun açıldığını söyledi. Gazianteplilerin urmu dutu çok sevdiklerini ve yoğun talep gösterdiklerini aktaran Bozkurt, “7 yıldır Urmu Dut Şurubu yapıyorum. Urmu dut, İzmir'de, Maraş'da, Adıyaman'da, Gaziantep'te yetişen bir üründür.
Türkiye'nin başıka illerinde yetişımez. Yaz aylarında 3 ay yetişıen bir üründür. Bunun şıurubunu yapıp satmaktayız. Halkımız yazın serinletici etkisi olduğu için, ağız yaraları için, sindirim sistemine faydalar ı olduğu için, değişıik faydalarından dolayı alıp içiyorlar. Gaziantepliler çok seviyorlar. Zaten sevmeseler bizde bu meslekten bir ekmek yiyemeyiz. Halkımız yoğun talep gösteriyor” dedi.
Urmu dut şurubununun en fazla Ramazan ayında tüketildiğini kaydeden Bozkurt, “Genelde Ramazan'da tercih ediliyor. Vatandaşlarımız iftardan sonra mideyi rahatlatmak için gelip alıyorlar. En fazla Ramazan ayında satıyoruz. Ülkemizde Kahramanmaraş'ın yüksek yaylarında yetişen Urmu dut doğal antibiyotiktir.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 13:06