Üniversiteli baklavacılar yetişecek

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Karaköy Güllüoğlu iş birliği ile Türkiye’nin ilk Baklavacılık Okulu açıldı.

Üniversiteli baklavacılar yetişecek
Gıdavitrini - Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Karaköy Güllüoğlu iş birliği ile Türkiye’nin ilk Baklavacılık Okulu açıldı. Baklavacılık okulunun, on iki hafta sürecek olan sertifika programı geleneksel tatlılarla uğraşan ve özellikle baklava tutkusu olan herkese açık. Baklavacılık Sertifika Programı, katılımcılara baklavacılık zanaatinin inceliklerini öğretmek ve sektöre yeni ustalar kazandırmayı hedefliyor.

Baklavacılık Sertifika Programı eğitimleri, baklavacılık sektöründe dünyaca ünlü Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü ve tecrübeli ustaları tarafından verilecek.

Eğitim programının 5 Kasım 2012’de başlayarak her Pazartesi ve Çarşamba günleri haftada 6 saat olmak üzere toplam 8 hafta, 48 saat olarak planlandığı açıklandı.

Eğitimle ne hedefleniyor?
-Türkiye'de baklava ustası eğitimine başlanarak, potansiyel öğretim elemanlarını bu alana yönlendirmek,
- En verimli öğrenme biçimi olan; usta-çırak modelini akademik bir yaklaşımla bütünleştirmek,
- Katılımcıların farklı etkinliklerden faydalanarak yeteneklerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlamak,
-  Bireylerin iş ortamında karşılaştığı eğitim eksikliklerini, işverenler ile temasa geçilerek belirlenmesi ve bu eksikliklerin giderilmesi için önerilerde bulunmak,
-Sektörün eğitimli iş gücü ihtiyacını, mezunların iş talepleriyle buluşturacak bir platform hazırlamak,
- Çalışma hayatı ve kariyer gelişimi konusunda danışmanlık hizmeti vermek,
-Karaköy Güllüoğlu'nun iki asırdır süregelen baklavacılık felsefesini daha geniş kitlelere yaymak,
- Teknolojik yeniliklerin eğitim üzerindeki etkisinin yanısıra, bireysel emeğin yok olmasını engelleyerek el emeği olan baklavanın yapımında usta çırak eğitimini kazandırmak gibi hedefleri gerçekleştirmek amaçlamaktayız.

Eğitim programı dört modülden oluşuyor

Modül 1- Baklavanın Tarihçesi
Baklavanın Tarihçesi
Ustanın Kuralları ve Prensipleri
Çırak Ustaİlişkisi

Modül 2 - Hammadde
A) Baklavada kullanılan hammaddelerin spesifik özellikleri;
Hammadde Çeşitleri
Yöresine Göre Hammedelerin Tanıtılması
Hasat Dönemi
İşlenmesi
Depolanması

B) Hammaddelerin üretim için hazırlanması;
Kaliteli Hammaddenin Seçimi
Hammaddede Kalite Kriterleri (Un,yağ,şeker,fıstık,ceviz, tuz ve yumurta)
Ceviz ve Fıstığın ayıklanması, öğütülmesi ve çeşitli boyutlarda elenmesi

Modül 3 - Üretim
A) Kullanılan malzeme ve ekipman;
Oklavanın Özellikleri
Nişasta Süpürgesinin Özellikleri
Dilimleme Bıçağı Özellikleri
Hamur Açılan Mermerin Özellikleri
Tepsilerin Özellikleri

B) Hijyen ve Sanitasyon
Ekipman Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çevre Temizliği
Üründe Kontaminasyonun Önlenmesi İçin Kişisel Temizlikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

C) Üretim Aşamaları
Hamurun Yoğrulması ve Fitil Alma
Hamurun Açılması ve İnceltilmesi
Hamurun Kesilmesi ve Yüzlük Yufkanın Elde Edilmesi
Alt Döşeme
Kaymak Verme
Fıstık Serpme
Yüzlük Yufkasının Kapatılması
Dilimleme ve Sade Yağ Verme
Fırınlama ve Şerbet Verme
Baklavanın Dinlendirilmesi

Modül 4. İşletme
Satın Alma ve Stoklama
Fiyatlandırma ve Maliyet Hesabı
Servis Eğitimi ve Sunum
Müşteri İlişkileri ve Pazarlama
Ambalajlama ve Baklavanın Saklama Koşulları

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52