Tuz Gölü'nu 'koruyarak kullanarak' kurtaracaklar!

Yeni tuzla işletmelerinin açılmasıyla birlikte Tuz Gölü'nden ekonomik açıdan faydalanmayı düşünen Şereflikoçhisar Belediyesi, 'koruyarak kullanma' yöntemiyle gölü ekonomiye kazandıracak.

Tuz Gölü'nu 'koruyarak kullanarak' kurtaracaklar!
Tuz Gölü'nü koruyarak tuz üretiminin yanında gölün turizme kazandırılması için her türlü önlemin alınacağını söyleyen Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Hakverdi Altuğ, gölün ilçe ve ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti. Tuz Gölü'nü 'koruyarak kullanma' yöntemiyle hem tuz üretimi için hem de turizmi canlandırmak için bir dizi çakışmalar başlatacaklarını ifade eden Altuğ, "Şereflikoçhisar, son zamanlarda yaşadığı sosyal ve kültürel değişime şimdi de ekonomik kalkınmayı ekliyor. Bölgenin en önemli ticaret alanı olan tuz, artık dünyaya açılıyor. Girişimlerimiz sonucunda bölge dünya tuz ticaretinin merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Türkiye'nin en büyük tuz rezervi olan Tuz Gölü'nün ekonomik potansiyeli, hayata geçirdiğimiz koruyarak kullanma yöntemiyle artırılıyor." diye konuştu.

"İSTİHDAM ARTACAK, İTHALAT BİTECEK"

Yeni tuzlaların çalışmaya başlamasıyla birlikte istihdamın artacağını ve tuz ithalatının biteceğini söyleyen Altuğ şöyle konuştu: "Bu ihaleye çıkarken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Özel Çevre Koruma Kurumu'ndan ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından olumlu görüşlerin alındı. Kapasitenin artması ve yeni fabrikaların açılmasıyla birlikte istihdamda patlama yaşanacaktır. 6 firmanın da faaliyete geçmesiyle toplamda 3 bin yeni istihdam hedeflenmektedir. Ayrıca 2 milyon ton tuzu çekmek için bin adet kamyon ve tır girecektir. Bin kamyon sahibi ve çalışanı ile 2 bin kişi demektir. Öte yandan yıllık tuz üretimi 2 milyon ton artacağı için hem tuz fiyatı makul bir seviyeye inecek hem de anlamsız yere yapılan ithalat sona erecektir."

"TUZ FİYATLARI DÜŞECEK"

Tuz fiyatlarının yüksek olduğuna da dikkat çeken Başkan Altuğ, gölden yıllık 270 milyon ton tuz üretilebileceğini ve buna rağmen ithalat yapan tuz üreticisi firmaların fiyatları yükseltmek için tuz üretim rezervini düşük tuttuğuna dikkat çekti. Altuğ, "Bir tonluk tuzun maliyeti 3,5 - 4 TL arasında iken satış fiyatı son zamlarla 60 TL'ye çıkmıştır. Bu durum birçok tuz fabrikasının kapanmasına veya kapasitelerini düşürmesine neden oluyor. Avrupa'da yüksek düzeyde tuz ihracatı yapılmakta, fakat biz hali hazırdaki tuzlalar talebe karşılık veremiyoruz. Bu nedenle hem ihracatı yeterli düzeye çıkartamıyor hem de tuz ithalatının önü alınamıyor." dedi.

Türkiye'nin yıllık tuz ihtiyacının 3 milyon ton olduğuna dikkat çeken Altuğ, bunun 1,5 milyon tonunun Tuz Gölü'nden elde edildiğini kaydetti. Altuğ, geri kalan bölümün ise 500 bin tonunun Çankırı ve diğer illerden, 1 milyon tonunun ise yurt dışından ithal edildiğini bilgisini verdi. Altuğ, Tuz Gölü'nü canlandıracak projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte milyonlarca doların yurt dışına çıkmasının da önüne geçileceğini dile getirdi.

TURİZME KATKI

"Tuz Gölü'nü koruyacağız diye dört bir taraftan tel örgü çekecek değiliz." diyen Başkan Altuğ, modern dünyanın anlayışı haline gelen 'koruyarak kullanma' yöntemini uygulayacaklarını açıkladı. Altuğ, Tuz Gölü'nün turizm açısından da verimli bir bölge olduğunu hatırlatarak, turizm ve üretime zarar verecek uygulamalar yapan firmalara müsaade edilmeyeceğinin altını çizdi.

Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52