Türk zeytinyağı ambalajla marka oldu

Bursa'da konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağında mantalitenin değiştiğini belirtti.

Türk zeytinyağı ambalajla marka oldu
Bursa'da konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağında mantalitenin değiştiğini belirtti. Tan, "Türkiye, klasik dökme zeytinyağcı rolünden ambalajlı zeytinyağcı rolüne büründü. Türkiye artık İtalya gibi kendi markalarını yaratarak, artıran bir ülke konumunda. Bu yıl geçmiş yıllara göre ihracatın daha yüksek olacağını söyleyebiliriz" dedi.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, sektörün sıkıntıları ve hedefleri ile ilgili değerlendirmede bulundu. Bu yılki rekoltenin geçmiş yıllardan daha yüksek olduğuna dikkat çeken Tan, geçen sene 190 bin ton zeytinyağı rekoltesi olduğunu, bu yıl ise rakamı 201 bin ton olarak öngördüklerini söyledi. Zeytin rekoltesinin ise 450 bin ton olmasını hedeflediklerini anlatan Tan, bunun için son 6 yılda 63 milyon yeni zeytin ağacı diktiklerini ve bu nedenle düzenli olarak artış yaşanmasını beklediklerini dile getirdi.

Zeytinyağındaki taklit ve kaçak sorununun çözümü için de önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Tan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Tan, kaçak üretime maruz kalmış yağları belirleyip, anında bildirdiklerini ifade etti. Merdiven altı üretimlerin denetlenmesine de dikkat çeken Tan, bunların dışında büyük aracılar, komisyonerlerin de denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Tan, "Tanker bazında tüccarlara sattığı yağlara baskınlar düzenlenmesi gerekiyor. Burada esas dökme ve ticaretini yapan, alıp satanların depolarına denetimler yapılırsa, Türkiye daha kaliteli üretim yapar ve sektörde büyüyen bir dev haline gelir" diye konuştu.

'TÜRKİYE ARTIK AMBALAJLI ZEYTİNYAĞCI'
ABD, Kanada, Japonya, Çin ve Brezilya'nın Uluslararası Zeytin Konseyi'nin hedef pazarları olduğuna dikkat çeken Tan, "Bizim burada rekabet şansımız her geçen gün artıyor. Ambalajlı satış konusunda mantalitemizin değişmesi gerekiyordu ve Türkiye bunu başardı. Türkiye, klasik dökme zeytinyağcı rolünden, artık, ambalajlı zeytinyağcı rolüne büründü. Tıpkı İtalya'da olduğu gibi. Türkiye artık İtalya gibi kendi markalarını yaratarak, artıran bir ülke konumunda" dedi.

Tan, zeytin fiyatlarını düşürdüğü için Türkiye'nin zeytin ihracatının bu yıl geçmiş yıllara göre daha yüksek olacağını söyledi. Özellikle Ekonomi Bakanlığı'nın çok önemli yardımları ile çok rahat ihracat yapabildiklerini kaydeden Tan, "Kilogramı 700 euro ya da dolara varan ambalaj tipine ve büyüklüğüne göre yardımları var. Bunlardan yararlanıp 'Made in Turkey', yani Türk Malı markaları ile dünya piyasalarına ihracat yapmamız bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

'BOŞALAN PAZARLARA YERLEŞMEK KOLAY OLABİLİR'
Avrupa'daki ekonomik krizin yanı sıra küresel iklim değişikliği yaşandığına da dikkat çeken UZZK Başkanı Mustafa Tan, şunları söyledi:

"İspanya'da geçen yıla nazaran bu yıl yaklaşık yüzde 50 rekolte düşüşü var. Geçen yıl 1 milyon 500 bin ton yağ üretildi. Bu yıl 700 bin ton civarında bir rekolte düşüşü var. Biraz da İtalya'da düşüş var. En önemli ithalatçı ülkeler olan İspanya ve İtalya'daki bu düşüş, bizim gibi ülkelerin şansı demektir. Ülkemizde de geçen seneden 250 bin ton yağ olduğu düşünüldüğünde, ülkemizin yağlarına iki dev ülkenin muazzam ihtiyaçları vardır. Biz tam bu sırada ambalajlı ihracatımızı artırmalıyız. İspanya ve İtalya'nın, ABD, Kanada, Japonya, Çin gibi ülkelere ambalajlı ürün sattığı günümüzde, oradaki mal arzında oluşan noksanlık, boşalan pazarlara Türkiye'nin yerleşmesini kolaylaştıracaktır. Bu yıl, bizim için fırsat."

'SURİYE'DEN KAÇAK YAĞ SÖYLENTİSİ OLUMSUZLUK'
Son dönemde 'Suriye'den kaçak zeytinyağı geliyor' haberlerinin de çıktığını dile getiren Tan, konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları yaptığını vurguladı. Bu tür spekülatif yaklaşımların piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Tan, "Suriye'den de yağ geliyor söylentisi yeni bir olumsuzluk dalgası yaratabilir. Burada çok dikkatli olmak lazım. Eğer bir suç varsa, suçlunun üzerine göstere göstere değil, operasyonel olarak gitmekte yarar var" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52