Türk üzümleri temiz çıkışı

Mart ayında Türkiye'de üretilen biber ve armutları tehlikeli ilan eden Greenpeace'in, şimdi de Türk üzümlerini hedef alması tepkiyle karşılandı.

Türk üzümleri temiz çıkışı
Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, ünlü çevre örgütünün Türk ürünlerinin Avrupa'daki imajını karalamaya yönelik sık sık raporlar yayınladığını iddia etti. Greenpeace'in iddialarını, kendi yaptırdığı tahlillerin sonuçlarının yalanladığını söyleyen Türker, "Türk üzümleri temiz, Greenpeace analiz sonuçlarını çarpıtıyor." dedi. Greenpeace, Almanya'nın Hamburg şehrindeki bir markette yaptığı tahlillerle Türk üzümlerindeki ilaç kalıntısının ortalamanın 11 kat üzerinde olduğu iddiasını ortaya atmıştı. Tariş Üzüm Birliği Başkanı Türker, bu iddiaları yine aynı çevre örgütün başka tahlil sonuçlarıyla çürüttü. Greenpeace'in Türk üzümlerinde yüksek oranda kalıntı bulunduğu iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu belirten Türker, "Greenpeace'in tespit ettiği kalıntı değerleri, Avrupa Birliği (AB) standartlarının oldukça altında. Altı parti üründe 42 analiz yapılmış. Elde edilen sonuçların hepsi limitlerin altında ve insan sağlığı için risk oluşturmayacak sınırda. Bu durum, Türk üzümlerinde yüksek oranda kalıntı bulunduğu iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunun ispatıdır." şeklinde konuştu. Greenpeace'in eski verileri kullanarak benzer ithamları daha önce de gündeme getirdiğini hatırlatan Türker, bu tür yıpratma amaçlı girişimlerin, rakip ülkeler karşısında pazar kaybına yol açacağına dikkat çekti.

Ali Rıza Türker'in verdiği bilgiye göre Türk ürünlerini tehlikeli gösteren Greenpeace'in, yine kendi yaptığı başka tahliller tam tersini gösteriyor. Laboratuvar sonuçları, AB'nin belirlediği azami kalıntı sınırlarının oldukça altında. AB, üzümde kullanılan pestisitlerden 'Boscalid' için ppm (mg)'de yüzde 5 sınır belirlerken bu madde, Greenpeace'in Türk üzümlerinde yaptırdığı tahlillerde yüzde 0,09, 0,02 ve 0,01 oranlarında çıktı. Bu miktar da iddia edilenin aksine 11 kat fazla değil, 55 kat düşük. Yine 'Metropenone' adlı kimyevi maddenin AB'deki azami kalıntı değeri yüzde 5'ken bu oran Türk ürünlerinde yüzde 0,02 çıktı. Yaprak bitleri için kullanılan 'Trifloxystrobin' maddesine tanınan tolerans yüzde 5'ken Türkiye'den ihraç edilen ürünlerde yüzde 0,03 olarak tespit edildi. Kırmızı örümcek için kullanılan 'Propargite' etkin maddesi için AB yüzde 7 sınır belirlerken Greenpeace'in Türk ürünlerinde yüzde 0,02, 0,15, 0,11 ve 0,06 oranlarında rastlandı.

Greenpeace'in iddialarına, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu da tepki gösterdi. Bilimsel dayanaktan uzak, Türkiye'yi diğer tedarikçi ülkelere karşı zor duruma düşürmeyi amaçlayan yanlı bir tutum olarak değerlendiren kurul, Almanya'ya üzüm ihracatı yapmayan Türk firmalarının isimlerinin de listede yer almasının, Greenpeace'in iddialarının ciddiyetten uzak olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. Kurul, Greenpeace'in yaptırdığı tahlillerin hem sayı hem de AB Tarım Bakanlığı'nın üzüm için kabul ettiği değerlerin ve sayının tamamen altında olduğuna dikkat çekti. Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı da Avrupa'ya sevk edilen ürünlerde alınan bildirimlerin AB standartlarının oldukça altında olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizden yapılan yaş meyve sebze ihracatı, tamamıyla denetim altında gerçekleşiyor. Dünya standartlarında ürün kalitesi ve güvenliği şartları karşılanarak pazara sunuluyor." dedi.

Şaban Gündüz - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52