Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temel hedefinin gıda güvenilirliğini tarladan sofraya etkin bir şekilde sağlayarak tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olduğu belirtilerek, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında bu amaç doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam edildiği kaydedildi.
Benzer düzenlemeler yapılmıştı
Son dönemde Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ekmekte tuzun azaltılması, kepek miktarının artırılması, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretilmesinin yasaklanması, temel gıda maddemiz olan ekmekte ve bazı geleneksel ürünlerde katkı maddelerinin kullanılmasının yasaklanması gibi devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Hayata geçirilen mevzuat düzenlemeleri özellikle küresel boyutta tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile birlikte diyabet, hipertansiyon, gibi hastalıkların azalmasına ve özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olmasında katkı sağlayacaktır. Gıdalarda tuzun azaltılması çalışmalarına devam eden Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bugün yayımlanarak yürürlüğe giren TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ile gıdaların üretiminde kullanılan şekerin azaltılması çalışmalarına ve obezite ile mücadele kapsamında önemli bir adım daha atılmıştır" denildi.
Kodeks ne diyor?
Yeni düzenleme ile yürürlükten kaldırılan 30 Aralık 2006 tarihli Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde meyve sularına 150 gram per litre ilave şeker katılmasına izin verildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yeni düzenleme ile meyve sularında ilave şeker kullanılması yasaklanmaktadır. 150 gram şekerin yaklaşık 600 kcal olduğu düşünüldüğünde bu miktarın günlük diyetten çıkarılması tüketicilerimizin sağlıklı beslenmeleri adına önem arz etmektedir. Günümüzde meyve suyunun yanı sıra meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek gibi benzer ürünler de piyasada yerini almaktadır. Özellikle içerdikleri meyve miktarı bakımından meyveli içecekler ile aromalı içeceklerden farklı ürünler olan meyve suyu ve meyve nektarlarının tüketicilerimizin bilerek tüketmesi adına tebliğ ile yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda meyve suyu etiketlerinde ’yüzde 100 meyve suyu’ ve ’meyve suları ilave şeker içermez’ ifadeleri yer alabilecektir."
Uyum süreci 1 yıl olacak
Açıklamaya göre, tebliğin uygulanmasına yönelik halen faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2014 tarihine kadar, 31 Aralık 2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünlere 31 Aralık 2015 tarihine kadar geçiş süresi verildi.
Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 12:23