Süt kaynatılınca besin değeri ölür mü?

Sokak sütünün kaynatılma aşamasında besin değerlerinin önemli ölçüde kayba uğradığı iddia edildi.

Süt kaynatılınca besin değeri ölür mü?
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, sokak sütünün kaynatılma aşamasında besin değerlerinin önemli ölçüde kayba uğradığını söyledi. Çiğ sütün 90-95 °C’de 10-15 dakika kaynatılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Besler, evde yapılan bu kaynatma işlemi sonucunda sütün besin öğelerinin % 50 ila % 90 arasında azaldığına dikkat çekti.

Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Günleri’nde konuşan Prof. Dr. Tanju Besler, Ankara’da toplanan 30 adet sokak sütünün kaynatılması sonucunda ortaya çıkan besin değeri kaybı analizini paylaştı. Besler, “15 dakika kaynatılan sütte B1 vitaminin %88, B2 vitaminin %55, B12 vitaminin %52, folik asitin ise %52 oranında azaldığını gördük. Bu hali ile süt, özelliği olmayan beyaz bir sıvıya dönüşüyor.” bilgisini verdi.

Türkiye’nin süt üretimi açısından dünyada ilk 15’te yer almasına karşılık süt tüketiminde Avrupa sonuncusu olduğunun da altını çizen Prof. Dr. H. Tanju Besler, sağlıklı süt ve süt ürünlerinin insan yaşamının her evresinde gerekli olduğunu hatırlattı. Sütün sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için üretiminin, yani işleme, paketleme ve depolama süreçlerinin hijyenik koşullarda, kontrollü ısıl işlem ile yapılmasının büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Besler, ‘‘Besin değerini korumak süt için çok önemli bir faktördür. Fabrikalarda kontrollü olarak yapılan işlemlerde besin ögesi kayıpları da daha az olabilmekte, ancak ev ortamında işlemin kontrolsüzlüğü besin ögesi kaybını artırabilmektedir.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52