İstanbul ve İzmir arasında mola durağı olarak bilinen Susurluk, ilçe ekonomisine katkıda bulunan tost ve ayranı tescil ettiriyor. Susurluk Ticaret Odası Başkanı Adnan Yalçınkaya, Susurluk olarak tost ve ayran ile gurur duyduklarını söyledi. Başkan Yalçınkaya, "Coğrafi işaret almak için girişimleri başlattık. Tostun ve ayranın içeriği bölgemizde yetiştirilen hayvanlardan sütlerden yapılmış yoğurt ve peynirden imal edimesi ve bunların bölgesel olmasından kaynaklanıyor. Biz gerekli girişimleri yaptık ve patent kuruluna sunma aşamasına getirdik. Bundan sonra inşallah patent kurulundan alacağımız cevabı bekliyoruz. Biz bunun markasını almış olacağız. Susurluk dışında da Susurluk tostu ve ayranı adı altında reklama yönelik satışlarda ticaret odasından izin alınması durumu söz konusu olacak" dedi.
Susurluk tostu ve ayranında standartlar olacağını anlatan Başkan Adnan Yalçınkaya, tostun her peynirden yapılmayacağını söyledi. Yalçınkaya, "Bir kıstas olacak. Tosun ve ayranın bölgemizde üretilen süt ve yoğurttan yapılmış olması gerekiyor. Tost ve ayran yapılıyor dışarıda da ama buradaki hayvanlardan yapılan ürünler coğrafi işaret anlamına geliyor. Tost her peynirden olmaz. Peynirin özelliği tost makinesine konulduğunda daha yumuş ve az tuzlu bir peynirdir. Yumuşak olmasından dolayı tosta ayrı bir güzellik verir. Susurluk'ta üyelerimizin hepsine tescilli vereceğiz. Susurlu kzaten totu ve ayranı ile ünlü. Bize başvuran herkese, üyelerimize önceliğimiz olacağız. Şehir dışından gelen taleplerde işin maddi boyutu olacak" şeklinde konuştu.
Susurluk Belediye Tesisi İşletmecisi Nevzat Yavaş, tescilin kendi işlerine olumlu katkılar sağlayacağını söyledi. Susurluk tostunun sırrının yöreye özgü mihaliç peyniri olduğunu aktaran Nevzat Yavaş, "Susurluk tostunun en büyük özelliği yöremize ait süt üretimi ve peynir üretiminden kaynaklanmaktadır. Peynir tostun içinde erir ve çok hoş bir lezzet teşkil eder. Yazın turizm bölgesine giden müşterilerimizin durarak ayran ve tostumuzu yıllardan beri hem bir mola verirler, hem de lezzetli şekilde buradan memnun ayrılırlar.Tescilin olumlu bir katkısı olacaktır. Her yörenin ürünü nasıl ki tescil edilerek bir marka çabası içerisindeyse bizde bir marka olarak tescillemek istiyoruz. Bugüne dek çeşitli ürünler tescillenmiş olarak isim yaptı, bizde katkısı olacağını düşünüyoruz. İşin sırrı Mihaliç peynirinin eriyip uzaması damakta hoş bir lezzet bırakması. Bizim yörenin peynirinin özelliğinden kaynaklanıyor" dedi.
Susurluk tostu ve ayranına tescil koruması
Türkiye'nin yerel lezzetleri koruma altına alınıyor. Bu doğrultuda, Balıkesir'in Susurluk ilçesi, tost ve ayranını tescille koruma altına alıyor.
YORUM EKLE
1
Narenciye rekoltesi uzaydan belirlenecek
2
Pirinç krize meydan okuyor
3
Sodexo'nun 2013 büyüme hedefi yüzde 20
4
En güzel tarifler "Kış Sofrası'nda yarışacak
5
Ordu’da kivi üretimi on kat arttı
6
Bakkallar artık yumurta satamayacak
7
Yumurtada 'soğuk reyon' tartışma yarattı
8
Çaylar artık tek şekerle içilecek!
9
Başbakan'a tarım ve gıda raporu verdi
10
Barilla usta aşçılarla buluştu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12