Sektör 'Süt Çalıştayı'nda bir araya geldi

ASÜD tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı" sektörü bir araya getirdi.

Sektör 'Süt Çalıştayı'nda bir araya geldi

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “Süt ve Süt Ürünleri: Yeni Mevzuat ve Uygulamaları Çalıştayı”, 20 Eylül Perşembe günü Teksüt’ün ev sahipliğinde Balıkesir Gönen’de yapıldı. Sütün merkezi Gönen’deki Termal Yıldız Otel’de düzenlenen Çalıştay’a, Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkesir İl Müdürü Engin Sancı ile Bursa, Balıkesir, Çanakkale Süt Sanayicileri, Süt Toplama Merkezleri, Süt Üretici Birlikleri ile İl ve İlçe Müdürlüğünden yaklaşık 120 kişi katıldı.

Yeni süt mevzuatı ve uygulamalarının sektörü nasıl etkilediğinin masaya yatırıldığı Çalıştay’da, süt sektörü temsilcileri yeni mevzuat düzenlemelerini Bakanlık yetkililerden dinleme, yaşadıkları sıkıntıları Bakanlık yetkililerine doğrudan iletme ve soru sorma imkânı buldular.

ASÜD Genel Sekreteri Dr. İsmail Mert’in “Hoşgeldiniz” diyerek selamladığı katılımcılara seslenen Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, süt sektörünün kurtuluşunun ihracat olduğunu, bunun için gerek üretimde gerekse işleme sanayinde kaliteyi yükseltmemiz gerektiğini söyledi. Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, küreselleşmenin her alanda olduğu gibi süt hayvanı yetiştiriciliğinde ve süt işleme sanayinde sektörü etkilediğini, rekabet edebilmek için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini belirtirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Nadir Bulak ise Bakanlık olarak mevzuatı AB’ye uyum çerçevesinde yenilediklerini ve bu konuda  taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Açılış konuşmalarından sonra sektörün en büyük ve en yetkin sivil toplum kuruluşu ASÜD’ün Genel Sekreteri Dr. İsmail Mert, Türkiye süt ve süt ürünleri sektörü ile ilgili genel bir bilgi verdi. Daha sonra Türkiye’nin gıda lojistiği konusunda en büyük firması NETLOG Lojistik Grubu İcra Kurulu Üyesi Uygar Uşar, yeni mevzuata göre süt toplama lojistiğinin neler olması gerektiği konusundaki bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Çalıştay’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden Mühendis Nadir Bulak, süt ve süt ürünleri mevzuatı ve süt işletmelerinin resmi kontrol yöntemlerini, işletmelerin sorumluluklarını ve sorumluluklarını yerine getirmeyen işletmeler hakkında ne gibi işlemler yapıldığını; Mühendis Halil Apaydın, süt işletmelerinin onay almak için nasıl bir yol takip etmeleri gerektiğini ve onay alamayacak işletmelerin modernizasyonu için neler yapılması gerektiğini; Mühendis Yasemin Atayeter, süt işletmelerinin sağlıklı bir üretim için uyması gereken hijyen kurallarını, Mühendis Suat Sedat Kayhan da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının AB ile birlikte 2010 yılından bu yana yürüttüğü ‘Peynirde Gıda Güvenilirliği Projesi’nin sonuçlarını anlattı.

Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinin süt sektörü için fırsat ya da tehdit olarak gelişmesinin, tamamen yüksek nitelikli süt ürünleri üretimi için yapılacak çalışmalara bağlı olduğu vurgulanan Çalıştay’da, AB pazarına erişim ve uluslararası rekabet bağlamında süt işleme sektörünün rekabet gücünü artırmaya yönelik birtakım tavsiye ve seçenekler sunuldu.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkesir İl Müdürü Engin Sancı ise Çalıştay’ın Balıkesir süt sektörü için çok faydalı olduğunu ifade etti. Çalıştay’da tartışılan konuların sunumlarına www.asuder.org.tr adresinden ulaşılabiliyor.
Süt Hattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52