Şeker rejimine Türkiye hazır değil!

PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, Türkiye’nin henüz sınırsız pancar üretimine hazır olmadığını söyledi.

Şeker rejimine Türkiye hazır değil!

Pancar Üreticileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Müdürü Taner Taşpınar, 244 bin tonluk Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasına rağmen, sektörde kayıtların sağlıklı tutulmaması sebebiyle gerçekte piyasada çok daha fazla NBŞ bulunduğunu söyledi. AB’nin 2017 yılından itibaren pancar üretimindeki kotaları kaldıracağına dikkat çeken Taşpınar, kontrolün yetersiz olduğu için Türkiye’nin henüz buna hazır olmadığını söyledi.

Nişasta Bazlı Şeker kotalarının belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na sınırsız miktarda artırma yetkisi veren tasarı TBMM’de ilgili komisyonda beklerken, bu ürünlerin zaten belirlenen kotanın üzerinde tüketildiği öne sürülüyor. Taşpınar, 244 bin ton olarak kota belirlenmesine rağmen, kontrolün tam olarak yapılamadığı için kayıtdışı NBŞ üretiminin çok fazla olduğunu söyledi. Pancar üretiminin sözleşmeli yaptırıldığı için yetiştirilen 1 kilo pancarın bile kayıtlı olduğunun altını çizen Taşpınar, “Piyasada da kotadan daha fazla NBŞ geziyor. Dışarıdan gelen mısırdan da elde edilen tatlandırıcılar var. Bu da insan sağlığı için risk oluşturuyor” diye konuştu.

AB şekerin geleceğini arıyor
AB ülkelerinde 2017 yılından itibaren şeker pancarı üretimindeki kotaların kalkacağını ve bu duruma hazırlık amacıyla bir süre önce tüm ülkelerin pancar üreticilerinin bir araya geldiği bilgisini veren Taşpınar, temel görüşün üretim alanlarını genişletmek yerine verimliliği artırmak olduğunu vurguladı. Böylece şeker maliyetinin de düşürüleceğini dile getiren Taşpınar, Avrupa’da ortalama 15 ton olan hektara verimin Türkiye’de de özel fabrikalarda aynı seviyede olduğunu aktardı.

Avrupa’da pancar üretiminde münavebe (ekim nöbeti) kuralarına tam olarak uyulduğu için kotanın kalkmasının toprak kalitesine zarar vermeyeceğini belirten Taşpınar, Türkiye’nin henüz sınırsız pancar üretimine hazır olmadığını bildirdi.

Özellikle münavebeye dikkat edilmediği için toprakların çok yorulma riskinin ortaya çıkacağını vurgulayan Taşpınar, “Bunu kontrol edecek mekanizma yok. Bu iş çığırından çıkar. En güzeli özelleştirme yönteminin iyi belirlenmesidir. Biz bu konuda resmi başvurumuzu yaptık zaten ve işletme hakkı devri yapılmasını istiyoruz” dedi. Son dönemlerde sadece Avrupa değil, ABD ve Meksika’da da tatlandırıcılara ilişkin ciddi mücadele yürütüldüğü bilgisini veren Taşpınar, bu ülkelerde tatlandırıcı kullanılarak üretilen içeceklerde vergi oranlarının yüzde 8’den yüzde 13’e yükseltildiğini söyledi.

Yeşil Hafta düzenleyeceğiz
Almanya’da katıldıkları bir gıda fuarında, pancar üreticisi bir kuruluşun düzenlediği Yeşil Hafta uygulamasının çok hoşlarına gittiğini belirten Taner Taşpınar, doğal ürünlerin sergilendiği uygulamanın benzerini Türkiye’de gerçekleştirmeye karar verdiklerini kaydetti.
dunya.com

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2013, 11:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52