"UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri"ne aday Şanlıurfa'da üretilen sadeyağı, kentin önemli lezzetleri arasında yer alıyor. İvesi cinsi koyunların sütünden elde edilen ve yöre halkının severek tükettiği yağ, hamarat ellerde zorlu işlemlerin ardından hazır hale getiriliyor. Tek Tek Dağı'nda yetiştirilen koyunlardan elde edilen süt, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra tereyağına dönüşüyor. Elde edilen yağın kaynatılmasıyla hazırlanan sadeyağ, damak lezzetiyle birçok ünlü baklava firmasına gönderiliyor. Güneydoğu mutfağının lezzetinin sırrı olarak kabul edilen sadeyağ, yöredeki çoğu yemekte de kullanılıyor. Şanlıurfa Ticaret Borsası da sadeyağın tescillenmesi ve kentle anılması için çalışma başlattı.
Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkanı Mehmet Kaya, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki en kaliteli sadeyağın Şanlıurfa'da üretildiğini savundu. Söz konusu yağın Şanlıurfa ile özdeşleşen bir lezzet olduğunu belirten Kaya, şöyle konuştu: "Birçok baklava firması bu yağın kendileri için vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Hatta bunu kendi bölgelerinde üretmek için girişimlerde bulunanlar bile var ancak Allah'ın hikmeti olsa gerek kimse bunu başaramadı. Çünkü bu yağın tadı, kokusu ve lezzeti buradaki koyun, süt ve otun özelliklerinden şekilleniyor."
Kent ekonomisine ve tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla ''Urfa sadeyağı"nın coğrafi işaretini alacaklarını ifade eden Kaya, bu kapsamda Türkiye Patent Enstitüsüne başvurduklarını söyledi. Türkiye'nin fıstık üretiminin büyük bir bölümünü karşılamalarına rağmen, ürünün patentini Gaziantep'in aldığını hatırlatan Kaya, "Şanlıurfa'ya has bazı ürünleri başka şehirler tescil ettirdi ancak bundan sonra aynı durumun yaşanmaması için çalışıyoruz. Artık ilimizde yetişen ve üretilen ürünlere sahip çıkmamız lazım." diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 14:48