Yem hammaddesi üreticisi ülkelerdeki kuraklığın etkisiyle yem fiyatlarındaki artış, et ve süt üreticilerini tedirgin etti. 2007, 2008 ve 2009 yıllarında 1 milyona yakın süt ineğinin düşük süt fiyatı ve pahalı yem sebebiyle kesimhaneye gittiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, acil tedbir alınmazsa aynı durumun yaşanacağını kaydediyor.
Hem Türkiye'de hem de yurtdışında üretici ülkelerdeki kuraklığın etkisiyle yem fiyatları artıyor. Yemdeki artış, et ve süt üreticilerini tedirgin etti. 2007, 2008 ve 2009 yıllarında 1 milyona yakın süt ineği o dönemde sütün ucuz, yemin pahalı olması sebebiyle kesime gönderilmişti. Ardından da Türkiye'de et fiyatları 40 liraya yaklaşmış ve ithal canlı hayvanla fiyatlara düşürme yoluna gidilmişti. Şimdi yine aynı tehlike kapıda.
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, yem hammaddelerinde yüzde 30-50 oranında fiyat artışları olduğunu, samandaki artışın yüzde 500'e, yoncada ise yüzde 100-150'ye çıktığını söyledi. Süt fiyatlarının 10 aydır 80 kuruş civarında olduğunu hatırlatan Yıldız, "Hatta bazı bölgelerde 70 kuruş. Çaresiz üretici 2008 yılında olduğu gibi ineklerini kesmeye başladı. 2008 yılında 1 milyon inek kesilmişti. Süt inekleri kesildiği için yeni yavru doğmadı ve 2009-2010 yılında et krizi yaşandı. Milyonlarca dolar harcanarak dışarıdan hayvan ithal edildi ve edilmeye devam etmekte. Şimdi acil müdahale olmazsa bu gelen inekler de kesilmek zorunda kalacak." uyarısı yaptı.
Adnan Yıldız, "1 litre süt=1,5 kg yem" dengesinin bozulması halinde üreticinin işin içinden çıkamayacağını kaydetti. "Bugünlerde bırakın 1 litre süt ile 1 kilo yem almayı 1 kilo saman bile alınamıyor." diyen Yıldız şu değerlendirmede bulundu: "Süt taban fiyatını 1 litre süt=1,5 kilo yem olacak şekilde devlet belirlemeli. Aksi olursa devlet sütü deklare ettiği fiyattan kendi almalı. Sütü, süt tozuna çevirerek saklayabilmeli. Bunu kuracağı 4 süt tozu fabrikasıyla yapmalı."
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise yem fiyatlarında artış olsa da paniğe kapılacak bir durum olmadığı, ancak tedbir alınması gerektiği görüşünde. Yem bitkilerinin ithalatında iyileştirme yapılması gerektiğini belirten Yalçındağ, "Yem pahalı diye erken kesim sorunu olabilir. Üreticinin ineğini keseceğini düşünmek bile istemiyorum. Yem fiyatları arttı, devletin ek destek vermesi gerekiyor. Yem fiyatlarında sarı ışık yanıp sönüyor, kırmızıya dönmeden iyi izlenmesi lazım. Işık kırmızı olursa sıkıntı olabilir. Zamansız kesimler ortaya çıkabilir." diye konuştu. Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük de, süt arzında bugün itibarıyla problem olduğunu, ancak bunun mevsimsel düşüklükten kaynaklandığını ifade etti. Yörük, "Eylül ayındaki ihalede fiyat artışı görünüyor. Süt arzı artınca fiyatların geri gitmemesi gerekiyor. Sürekli et süt fiyatları arttı-düştü bunu konuşmak istemiyoruz." dedi.
Ercan Baysal - Zaman
Pahalı yem süt sığırını mezbahaya gönderdi!
Geçmiş yıllarda 1 milyona yakın süt ineğinin pahalı yem sebebiyle kesimhaneye gittiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, acil tedbir alınmazsa aynı durumun yaşanacağını kaydediyor.
YORUM EKLE
1
AVM'lere yeni düzenleme geliyor
2
Hububat üretimindeki düşüş korkutuyor!
3
Değişen tatlar geleneği de değiştirdi!
4
Kuru fasulye zam şampiyonu oldu!
5
Lezzeti sevgi ve sadakatla mayalıyor
6
Ülker Ducros’tan Ramazan tarifleri
7
Birbirinden özel bilgiler Altıncadde'de!
8
Migros yeniden 'yuva'ya mı dönüyor?
9
Tatlılarda kullanılan yağlara dikkat!
10
Haribo’ya 3 milyon dolar rekabet cezası
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12